Κατηγορία: Μυθιστόρημα
Σελίδες: 498
ISBN: 978-618-210-079-0
Χρόνος έκδοσης: 2022
Εκδόσεις: Ελκυστής
Η ιστορία του βιβλίου είναι αρκετά δυνατή. Η δολοφονία ενός Σύριου πρόσφυγα στην Αθήνα αναστατώνει την ήρεμη ζωή ενός συνταξιούχου αστυνομικού, καθώς από το όνομά του και τη φυσιογνωμία του διαπιστώνει ότι πρόκειται για μακρινό συγγενή του Μικρασιατικής καταγωγής. Και τότε, ξεκινά το ταξίδι του πίσω στο χρόνο.
Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου η μνήμη όλων ζωντανεύει, καθώς έρχονται στην επιφάνεια ξανά οι σκληρές σκηνές ενός γνώριμου πολέμου και του δράματος επιβίωσης των ανθρώπων μιας άλλης εποχής και ενός άλλου τόπου από την ολοκληρωτική καταστροφή. Αναπόφευκτα, ο αναγνώστης θα ζήσει κι ο ίδιος το δράμα του διωγμού, της βίαιης αρπαγής συγγενικών προσώπων, της εγκατάλειψης των εστιών, της ξαφνικής φυγής, της ταπείνωσης και της απελπισίας που νιώθει κάθε πρόσφυγας οποιασδήποτε εποχής και οποιασδήποτε χώρας.
Ένα βιβλίο που διαθέτει πολλά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, πολύτιμο υλικό για τον αναγνώστη που επιθυμεί να μεταφερθεί στο παρελθόν και να γνωρίσει έστω και μέσα από τη μυθοπλασία τον πολιτισμό εκείνον που είτε άμεσα είτε έμμεσα επηρέασε κατά πολύ τον δικό του τωρινό.
Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο
Στη σύγχρονη Αθήνα, δολοφονείται ένας Σύριος πρόσφυγας. Ο αστυνόμος Δεμιρόγλου μόλις έχει καθίσει στο μπαλκόνι του διαμερίσματός του να διαβάσει την εφημερίδα του. Στην πρώτη σελίδα υπάρχει η φωτογραφία του άτυχου Σύριου. Στο πρόσωπό του βλέπει το δικό του πρόσωπο, ενώ το όνομα του νεκρού είναι Δεμίρης. Στα προσωπικά του είδη, κουβαλούσε και εκατοντάδες φωτογραφίες, πολλές απ’ αυτές τραβηγμένες στη Σμύρνη πριν και μετά την απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων· πολλές απ’ αυτές τις φωτογραφίες τις έχει και ο ίδιος στο δικό του σπίτι. Πρόκειται για φωτογραφίες των προγόνων του. Έτσι, δεν έχει πλέον καμία αμφιβολία ότι ο νεκρός Σύριος πρόσφυγας είναι μακρινός ξάδελφός του. Αμέσως, στο μυαλό του έρχονται ιστορίες πολυακουσμένες, στοιχειωμένες, οι οποίες ξεπηδούν μέσα από τις φωτογραφίες.
Παραμονές της απόβασης του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, Τούρκοι τσέτες απαγάγουν την κόρη του Δεμίρη, Κατερίνα. Η απαγωγή γίνεται για να εισπράξουν λύτρα και με αυτά να αγοράσουν όπλα που χρειάζονται για να αντισταθούν στην εισβολή των Ελλήνων στη χώρα τους. Τα δύο δίδυμα αδέλφια της θέλουν να πάρουν εκδίκηση. Ένα κυνηγητό αρχίζει σ’ όλη την επικράτεια της χώρας αυτής, ώσπου να εντοπίσουν και να σκοτώσουν μέχρι και τον τελευταίο απαγωγέα της αδελφής τους. Όλα αυτά εν μέσω μαχών των δύο στρατών και μέχρι το τέλος της Μικρασιατικής Καταστροφής που επήλθε με το κάψιμο της Σμύρνης.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Βασίλης Λινάρδος γεννήθηκε στον Βόλο, το 1958. Είναι πτυχιούχος εργοδηγός μηχανολόγος. Με την ιδιότητα αυτή, ‘οδήγησε’ το έργο για τη δημιουργία τριών μουσείων, βιομηχανικής κληρονομιάς:
1 Πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα, στον Βόλο, του Πολιτιστικού, Τεχνολογικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς.
2 Μουσείο βιομηχανικού καυσαερίου στο Γκάζι [Τεχνόπολις, Αθήνα].
3 Μύλος Ματσόπουλου, στον δήμο Τρικκαίων.
Συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Καταγραφή του ιστορικού, βιομηχανικού εξοπλισμού της Ελλάδας». Συντονιστές του προγράμματος ήταν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μαζί με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής κυκλοφόρησαν σε συλλογικό τόμο, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, από τις Εκδόσεις Οδυσσέας, το 1998.
Το 2002 είχε συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα «Καταγραφή παραδοσιακών εργαστηρίων στο Πήλιο», με ανάθεση από το Πολιτιστικό, Τεχνολογικό Ίδρυμα του ομίλου Πειραιώς.
Συμμετείχε στο χτίσιμο δύο αμφίδρομων πλοίων, το Άναξ και το Άνασα Μ, ιδιοκτησίας Γιάννη Μητσόπουλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου