Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Ο Κώστας Τραχανάς γράφει για το βιβλίο "Μια φορά κι έναν καιρό… Έμμετρο παραμύθι σε μορφή λίμερικ" της Στέλλας Πετρίδου


Περιοδικό: Texnes OnLine
Τρίτη, 17 Οκτωβίου 2023
Αναρτηθείσα: εδώ


«Δύο άνθρωποι ψιθυρίζουν/ τι κάνει την καρδιά μας να καρφώνει; /ναι την καρδιά μας καρφώνει/ ώστε λοιπόν είναι ποιητής»
Μίλτος Σαχτούρης

Ναι, η Στέλλα Πετρίδου είναι μια πολύ καλή ποιήτρια. Το νέο της βιβλίο είναι ένα έμμετρο παραμύθι σε μορφή λίμερικ.

Η Στέλλα Πετρίδου γράφει με τέχνη από τα βάθη του είναι της, αντλεί έμπνευση και δύναμη, περιεχόμενο και ουσία από την καρδιά και απεριόριστη αγάπη για τα παιδιά και την ποίηση. Έπαιξε και γέλασε πολύ στα παιδικά της χρόνια, που ήταν γεμάτα αγάπη, εικόνες και συναισθήματα, γι’ αυτό ίσως και κράτησε ζωντανό το παιδί μέσα της και επικοινωνεί άμεσα με τα παιδιά.

Τα βιβλία της Στέλλας Πετρίδου, μοιάζουν με βότσαλα-οδοδείκτες που έχει αφήσει η συγγραφέας τους, για να μας οδηγήσουν σε έναν προσωπικό συγγραφικό τόπο. Από την άλλη, το ζητούμενο ίσως δεν είναι ο προορισμός αλλά το ταξίδι – από βιβλίο σε βιβλίο αλλά και μέσα στο ίδιο βιβλίο.

Μια φορά και έναν καιρό…, το παραμύθι της Στέλλας Πετρίδου ξεκινά κι είναι έτοιμο να μας ταξιδέψει στον αλλοπρόσαλλο κόσμο μιας απροσάρμοστης, απόμακρης, εκνευριστικής κι υπερβολικά φαντασμένης κυρίας.

«Μια φορά κι έναν καιρό, σαν παραμύθι,
μες στ’ ασήμαντα και φτωχικά τα πλήθη,
ζούσε σ’ όνειρο δικό της μια κυρία
που ’χε πείσμα να γραφτεί στην ιστορία,
τσακωμένη καθώς ήταν με τη λήθη…

…Τα μεγάλα πλούτη μέσα της ποθούσε
και δικά της να τα κάνει λαχταρούσε.
Κι όλο κοίταζε με ύφος στον καθρέφτη,
που ΄χε φήμη αναξιόπιστου και ψεύτη,
και πιο όμορφη να γίνει του ζητούσε

Ήταν άσχημη πολύ, μα το αρνιόταν
και για τα κάλλη που δεν είχε όλο καυχιόταν.
Φαντασμένη καθώς ήταν από κούνια,
με τα λούστρινα μεγάλα της τακούνια
τη βασίλισσα μπροστά του υποδυόταν…»

Μια νέα άσχημη και φτωχή γυναίκα ονειρεύεται να ξεφύγει από το οικογενειακό της περιβάλλον και το κορτάρισμα του φτωχού αλλά τίμιου, γιού του κυρ Αλέξη, να βρει τον άνδρα της ζωής της, που να είναι ο πρίγκηπας Λαυρέντης, και να κάνουν μαζί τη μεγάλη ζωή, στα μεγάλα σαλόνια. Τα όνειρά της θρέφονται από τα ρομαντικά μυθιστορήματα που της κρατούν συντροφιά. Το όνομά της, είναι Αγλαΐα Φαντασμένου του Αργύρη. Είναι κομψή από την μεγάλη πείνα, ντύνεται και στολίζεται με περισσή φροντίδα και προσέχει στον καθρέφτη την εμφάνισή της. Δεν της φτάνει η ασχήμια και η πείνα, ονειρεύεται παλάτια με πισίνα, μα στο τέλος μήπως θα την φάει η θλίψη; Έχει σύμβουλο τον ψεύτη και κόλακα καθρέφτη της και τη Σταχτοπούτα μια παλιά της φιλενάδα απ΄ την Καλκούτα, που με γράμματα της στέλνει οδηγίες για να γοητέψει το άντρα των ονείρων της με ξόρκια, με μαντζούνια, με μαγείες, με μαγγανείες, με φίλτρα και βοτάνια του βουνού.

Το όνειρό της μοιάζει να γίνεται πραγματικότητα, όταν έρχεται γράμμα με πρόσκληση από το παλάτι. Ο πρίγκηπας Λαυρέντης, όμως, ήταν γυναικάς, γλεντζές, μουντάρης, μπερμπάντης και σκανταλιάρης. Είχε ακούσει για τη λόξα της Φαντασμένης, που είχε γίνει περίγελος στο χωριό της και ζητούσε ευκαιρία να της κάνει τον ερωτευμένο και να της προκαλέσει μεγάλο ερωτικό πόθο. Ο Λαυρέντης της τάζει λαγούς και πετραχήλια.

Η καημένη η Αγλαΐα την πάτησε χωρίς να πάρει πρέφα τα ψέματα. Πέφτει να κοιμηθεί, αλλά όλα της φαίνονται ότι είναι μια καλά στημένη πλάνη, δεν μπορεί να το πιστέψει ότι την ερωτεύτηκε τρελά ο πρίγκηπας Λαυρέντης. Κι ήρθε η λαμπερή μέρα, που από όνειρο κι ευχή, οι πόθοι της γίνονται αλήθεια και η άπληστη Αγλαΐα μπήκε στο παλάτι και όλα γύρω της ήταν μέλι, γάλα, δόξα, αξιώματα και πλούτη. Ό,τι πόθησε με πείσμα, το είχε πάρει η κοκορόμυαλη και φαντασμένη φτωχή χωριατοπούλα.

Είχε βρει η Αγλαΐα την αληθινή αγάπη; Μήπως η τρέλα της και η μεγάλη φαντασία της, την είχε ζαβλακώσει; Θα ανακαλύψει τις φοβερές συνέπειες της ανεξάρτητης μα παρορμητικής, φαντασμένης κι ευμετάβλητης φύσης της; Μήπως είχε κλειστεί σε κλουβί αρχοντικό; Όλο αυτό το θαύμα το να είναι κυρά του παλατιού, το κάλπικο στεφάνι, το μοιραίο ερωτικό πάθος και ο στενάχωρος γάμος, μήπως θα γινόταν μεγάλο ψυχικό τραύμα, που θα την οδηγούσαν στην κατάρρευση και θα την προσγείωνε ανώμαλα στην πραγματικότητα; Μήπως όλα ήταν μια παγίδα απληστίας και ένας εφιάλτης; Να ήταν ψέμα η ιστορία αυτή ή αλήθεια; Μήπως όλα ήταν ένα ωραίο όνειρο;

Τα παιδιά με το βιβλίο αυτό θα ανακαλύψουν πόσο σημαντικό είναι να εστιάζεις σε ό,τι καλό υπάρχει τριγύρω. Τα βοηθά στην ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας τους. Μια συγκινητική και πικρή ιστορία που μαθαίνει στα παιδιά πράγματα που όντως έχουν σημασία.

Η Στέλλα Πετρίδου δημιουργεί καινούργιους, φανατικά πιστούς αναγνώστες. Συγγραφική και ποιητική φωνή ακατέργαστης ομορφιάς κι έντασης.

Ένα ευφυέστατο και συγκινητικό παραμύθι. Ένας λαμπερός, συγκινητικός χορός εικόνων και ποίησης.

Πρόκειται για ένα άνοιγμα σε ένα λαμπρό κόσμο, αυτόν της φαντασίας και της δημιουργικότητας.

Ένα έμμετρο παραμύθι σε μορφή λίμερικ από το οποίο βγαίνει το δίδαγμα: Όποιος θέλει τα πολλά και τα μεγάλα δίχως κόπο και προσπάθεια, πάει γυρεύοντας για τη βαριά την πτώση.

Αφεθείτε στο απαλό νανούρισμα του παραμυθιού της Στέλλας Πετρίδου και… όνειρα γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου