Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Ο Γιώργος Τσιβελέκος γράφει για το βιβλίο "Μια φορά κι έναν καιρό… Έμμετρο παραμύθι σε μορφή λίμερικ" της Στέλλας Πετρίδου



Κατηγορία: ΠαιδικόΣελίδες: 86
ISBN: 978-618-210-142-1
Χρόνος έκδοσης: 2023
Εκδόσεις: Ελκυστής
Πρώτη ανάρτηση: εδώ

Το παραμύθι της πολυγραφότατης Στέλλας Πετρίδου (εκδ. Ελκυστής, 2023) έχει τον τίτλο Μια φορά κι έναν καιρό… και ξεκινάει όπως σχεδόν όλα τα παραμύθια. Ωστόσο, διαφέρει σημαντικά από τα παραμύθια που γνωρίζουμε και καταφέρνει να ξεχωρίσει χάρη στη μορφή με την οποία είναι γραμμένο, αφού πρόκειται για ένα έμμετρο παραμύθι σε μορφή λίμερικ, δηλαδή στίχους με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία (ομοιοκαταληκτεί ο πρώτος με τον δεύτερο και ο τρίτος με τον τέτατρο), εκτός από τον πέμπτο στίχο, ο οποίος έχει ίδια κατάληξη με τους δύο πρώτους. Για να επιτευχθεί αυτό το μέτρο, απαιτείται πολλή έμπνευση και σκέψη. Η συγγραφέας-ποιήτρια, ωστόσο, το κάνει να φαίνεται σαν κάτι απλό, εφαρμόζοντάς το με επιτυχία σε περίπου 156 ολόκληρες πεντάστιχες στροφές. Και όχι μόνο αυτό, όχι μόνο και οι ομοιοκαταληξίες της είναι πολύ έξυπνες, εφευρετικές και εύστοχες, αλλά παράλληλα εξιστορείται και μια ολόκληρη ιστορία με συνέχεια και συνέπεια.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το παραμύθι διαφέρει από τα άλλα και ως προς το περιεχόμενο, αφού αξιοποιεί στοιχεία από τα κλασικά παραμύθια (Χιονάτη, Σταχτοπούτα κ.α.) για να οικοδομήσει μια παραμυθένια ατμόσφαιρα (μαγικός καθρέφτης, ξόρκια, κάστρα, παλάτια, ιππότες κτλ.) μέσα από την οποία θα παραδώσει ένα μεγάλο μάθημα σε μικρούς και μεγάλους: την εκτίμηση των όσων έχουμε. Σε έναν κόσμο που κυριαρχεί ο υπερκαταναλωτισμός και ο πλούτος, η χλιδή, η δόξα και η ομορφιά παρουσιάζονται ως οι υπέρτατοι σκοποί και στόχοι του ανθρώπου η ποιήτρια-συγγραφέας Στέλλα Πετρίδου έρχεται να διδάξει με έμμεσο τρόπο και όχι υποδεικτικό και δασκαλίστικο στους μικρούς και να θυμίσει στους μεγάλους πως η απληστία είναι κατάρα και πως την ευτυχία μπορεί να τη φέρει μόνο η αγάπη, η αθωότητα και η γλυκύτητα που κρύβεται στα λίγα και απλά πράγματα. Η κυρία Φαντασμένου, που μια ζωή επιθυμούσε τα μεγαλεία, όταν επιτέλους καταφέρει να τα αποκτήσει, για διάφορους λόγους θα νιώσει πιο δυστυχισμένη απ’ όταν δεν τα είχε, θα καταλάβει το λάθος της και πως τελικά τα λίγα και απλά, αλλά αληθινά, είναι ανεκτίμητα και όποιος είναι τυχερός να τα έχει πραγματικά πλούσιος.

Ένα παραμύθι που αξίζει να διαβαστεί και από μικρούς και από μεγάλους, καθώς δεν είναι αφελές (ίσα-ίσα, οι μικρότερες ηλικίες μπορεί να το βρουν λίγο απαιτητικό, εξαιτίας του πλούσιου λεξιλογίου του)! Ένα παραμύθι μοναδικό! Ένα παραμύθι μαγικό! Ένα παραμύθι με μια πανέμορφη εικονογράφηση και στοιχειοθέτηση! Ένα παραμύθι η ποιήτρια-συγγραφέας του οποίου κέρδισε τον θαυμασμό μου!

Όποιος θέλει τα πολλά και τα μεγάλα,
δίχως κόπο και προσπάθεια ή τρεχάλα,
πάει γυρεύοντας για τη βαριά την πτώση.
Μα ας του γίνει, τελικά, στερνή του γνώση,
πριν της άνωθεν ζωής τραβήξει τη σκάλα.

©2023 Γιώργος Τσιβελέκος
Αρθρογράφος – Ποιητής – Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου