Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Η Νίκη Μουσούλη γράφει για το βιβλίο "Τριολέτα γένους θηλυκού" της Στέλλας Πετρίδου



Ιστότοπος: goodreads.com
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2021
Αναρτηθείσα: εδώ

Η ποιήτρια Στέλλα Πετρίδου επιστρέφει, αυτή τη φορά με Τριολέτα και μάλιστα γένους θηλυκού, όπως μας υποδεικνύει και ο τίτλος στο εξώφυλλο του βιβλίου, για να μας αποδείξει δύο αυταπόδειχτα πράγματα:
1ον πόσο μεγάλο ταλέντο είναι
και 2ον πόσο πολύ αγαπάει την ποίηση.
Η ποιήτρια έχει κάνει κτήμα της τις έννοιες του κάθε ποιητικού διαχωρισμού και κάθε φορά προσφέρει στον αναγνώστη μια υπέροχη ανθολογία.
Τα τριολέτα είναι ποιήματα όπου κάθε στίχος τους αποτελείτο από οκτώ συλλαβές ενώ ο πρώτος, ο δεύτερος στίχος επαναλαμβάνονται ακέραιοι στις δύο τελευταίες στροφές, ο πρώτος στίχος δε επαναλαμβάνεται και σαν τέταρτος στίχος του πρώτου τετράστιχου.
Ακούγεται δύσκολο και στην εκτέλεση του πρέπει να είναι δύσκολο αυτό είναι κάτι που κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου κάνει τον αναγνώστη να θαυμάζει την ποιήτρια που το κάνει και το κάνει μάλιστα να μοιάζει εύκολο.
Ο αναγνώστης πέρα του προαναφερθέντος θαυμασμού στο πρόσωπο και το ταλέντο της ποιήτριας κλείνοντας το βιβλίο θα έχει κατανοήσει πλήρως τι εστί τριολέτο.
Απόλυτα ταιριαστά με τα ποιήματα και τα σκίτσα που συνοδεύουν καθένα από αυτά.
Αυτή η "κριτική" θα ήταν ελλιπής αν δεν γινόταν αναφορά και στο εξώφυλλο με τις τρεις κοπέλες το οποίο λάτρεψα για δύο λόγους:
πρώτον το χρώμα που κυριαρχεί πάνω του είναι ένα γαλήνιο μωβ και όσοι με ξέρουν, ξέρουν τη λατρεία μου στο μωβ.
Και κατά δεύτερον οι τρεις κοπέλες, οι δύο με το λίγο πιο ανοιχτό μωβ φόρεμα και η μία με το μπλε /μωβ φόρεμα μου έφεραν έντονα στο μυαλό την, κυκλική, προαναφερθείσα μορφή των τριολέτων με την μόνη και την διπλή επανάληψη, κάτι που σαν συμβολισμό το βρήκα εξαιρετικά ευφυές.
Όσοι λοιπόν αγαπάτε τις ποιητικές συλλογές που έχουν κάτι να πουν τότε αυτό το βιβλίο είναι για εσάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου