Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Ο Κωνσταντίνος Μανίκας γράφει για το βιβλίο "Σονέτα της αγάπης" της Στέλλας Πετρίδου


Περιοδικό: Culture Point
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022
Αναρτηθείσα: εδώ


Σονέτα της αγάπης. Πόσο πιο ξεκάθαρος μπορεί να είναι ένας τίτλος; Η Στέλλα Πετρίδου εκδίδει μια νέα ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις Άλφα πι, και εξαρχής μας προδιαθέτει για το ύφος του λογοτεχνικού ταξιδιού που θα ακολουθήσει.

30 ποιήματα, 30 σονέτα, που τεχνικά αξιοποιούν και αναδεικνύουν με ακρίβεια τα ιδιαίτερα στοιχεία των δύο μορφών του συγκεκριμένου είδους ποίησης.

Από τον Δάντη και τον Πετράρχη έως τον Σαίξπηρ και τον Σπένσερ, οι δημιουργίες της εμπνέονται από τους κορυφαίους και κρατούν με δεξιοτεχνία τις απαραίτητες ισορροπίες ώστε, τόσο το κλασικό ιταλικό σονέτο όσο και η αγγλική μετεξέλιξη του, να βρίσκουν στους στίχους της, την πιο φιλόστοργη αγκαλιά.

Θέμα της, τι άλλο, η αγάπη, ο έρωτας, τα δυνατά συναισθήματα που γεννά, η ανάγκη μας για ελπίδα, για ζωή, για αποδοχή. Εκεί όπου η ισχύ της μοίρας συναντά τον εγωισμό, και η τυχαιότητα τον φόβο.

Τα ποιήματα τής Στέλλας Πετρίδου αγγίζουν τον πυρήνα της ερωτικής αύρας.

Περιγράφουν την έκσταση και την απελπισία, την ανάμνηση και τη δράση, τη χαρά και τον πόνο, την προσμονή και την ταύτιση. Παραμένει ρομαντική χωρίς να παύει να είναι και στοχαστική. Αναδεικνύει κάθε έκφανσή της αγάπης, κάθε πλευρά της, κάθε μέσο έκφρασης.

Τα “Σονέτα της Αγάπης” αποτελούν μια ουσιαστική πρόταση σύγχρονης προσέγγισης ενός από τα πιο αναγνωρισμένα είδη ποίησης. Διατηρεί την ουσία του παρελθόντος και τη συνθέτει με τον πιο επίκαιρο προβληματισμό γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο πήχης μπαίνει ψηλά και η ποιήτρια αποδεικνύει ότι το κλασικό μπορεί να είναι και σημερινό και εξίσου ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου