Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Τα βιβλία μου

Παρότι γράφω από μικρή, ωστόσο σε αρκετά ώριμη ηλικία αποφάσισα να δημοσιεύσω το έργο μου. Όμως, από το 2015 που έκανα δειλά το πρώτο μου βήμα, ο πόθος έγινε πάθος κι έκτοτε με ακολουθεί ανελλιπώς.
Τα βιβλία μου είναι τα πνευματικά μου παιδιά.
Όπως αγαπώ τα παιδιά μου, έτσι αγαπώ και τα βιβλία μου. Δεν είναι τέλεια, όμως τελικά γι' αυτό τ' αγαπώ τόσο πολύ.Γιατί μέσα σ' αυτά βλέπω το ίδιο μου το εγώ, που όχι δεν είναι τέλειο, δεν είναι αλάθητο, είναι όμως αυτό το μικρό ξεχωριστό κομμάτι της ψυχής μου, που δίνει ζωή και νόημα στην ύπαρξή μου και που με κάνει να διαφέρω ως άνθρωπος από τους άλλους ανθρώπους


Παρακάτω σας εκθέτω τα βιβλία μου:

1.
«Μίλα μου γι’ αγάπη» ISBN 978-618-5117-33-7 (Σελ.79)
Εκδόσεις Άλφα πι, Χίος, Σεπτέμβριος 2015


Στο οπισθόφυλλο του γράφω:
Ποίηση είναι το μεγαλείο της ψυχής,
αυτό που κρύβει ο καθένας μέσα του μικρό ή μεγάλο.
Δεν είναι επάγγελμα, μα τέχνη.
Δεν μετριέται με χρήμα.
Δεν μετριέται με δόξα.
Είναι η γύμνωση της ύπαρξής μας στην αλήθεια.
Είναι η στάμπα του ίδιου μας του εαυτού,
το χέρι που επιδέξια ζωγραφίζει το είναι μας.













2.
«Αποχωρισμός»  ISBN 978-618-5117-42-9 (Σελ.36)
Εκδόσεις Άλφα πι, Χίος, Μάρτιος 2016
Η ποιητική συλλογή συνοδεύεται με cd που φιλοξενεί το ομώνυμό της τραγούδι Αποχωρισμός.

Στο οπισθόφυλλό του "τραγουδώ" το ρεφρέν του πρώτου μου τραγουδιού:


"Αιγνούσα, Όμορφο νησί,

γοργόνα σε στολίζει
κι όποιος το χώμα σου πατεί,
δεν το μπορεί να σ' αρνηθεί.
Θα ξαναρθεί!"





3.
«Προσφυγιά»  ISBN 978-618-5117-48-1 (Σελ.71)
Εκδόσεις Άλφα πι, Χίος, Ιούλιος 2016
Η ποιητική συλλογή συνοδεύεται με cd που φιλοξενεί το  τραγούδι Στη γη την ξένη.


Για την προσφυγιά ό,τι και να πεις είναι λίγο. 
Γι' αυτό κι εγώ διαλέγω να μιλήσω με ένα ποίημά μου.

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ
Τα όνειρα καίγονται
και γίνονται εφιάλτες.
Ίσως γιατί ξεθύμαναν
οι στεναγμοί.
Μεταλλαγμένες παραισθήσεις
κι ανέμου ζάλη
σε καιρό
ολοκληρωτικής ισοπέδωσης.










4. 

«Θάλασσα κι Ουρανός» ISBN 978-618-5117-63-4 (Σελ.72)
Εκδόσεις Άλφα πι, Χίος, Ιανουάριος 2017
Η ποιητική συλλογή συνοδεύεται με cd που φιλοξενεί δέκα ναυτικά τραγούδια.


Ένα βιβλίο που το αφιερώνω στους ναυτικούς μας. Όλη η ζωή τους αποτυπωμένη μέσα στις 72 σελίδες του, από τις οποίες παρελαύνουν συναισθήματα χαράς, αγάπης, πόνου, μοναξιάς, νοσταλγίας. Η αγάπη για τη θάλασσα είναι τόσο δυνατή που έρχεται να συγκριθεί με την αγάπη για την οικογένεια, για το παιδί, για τη μάνα, για τον έρωτα. Φαντάζει ως αόρατη ζυγαριά που ισοσταθμεί ανάμεσα στο όμορφο και το άσχημο, στον πόθο και το μισεμό, στη συντροφιά και τη μοναξιά, στη λαχτάρα και το πάθος, στη στεριά και τη θάλασσα. Οι φουρτούνες που κρύβει η αγκαλιά της, οι εμπειρίες του λιμανιού, η σύντομη ζωή στη στεριά, η νοσταλγία της ανάμνησης, η προσδοκία του χρόνου, αντανακλούν τη σπουδαιότητα του να είναι κάποιος ναυτικός.




5. 
«Ο καιρός» ISBN 978-618-5117-84-9 (Σελ.64)
Εκδόσεις Άλφα πι, Χίος, Οκτώβριος 2017
Η ποιητική συλλογή συνοδεύεται με cd που φιλοξενεί πέντε τραγούδια.


Ζούμε σε μια εποχή που οι πανανθρώπινες αξίες καταρρέουν.
Τα πάντα κυριεύει το χρήμα ως ύψιστη δύναμη, ως νέα Θεότητα, ως πρώτη αξία.
Τι επίπτωση έχει όμως αυτό στη ζωή του ανθρώπου; Την πιο τραγική.
Την οδηγεί χρόνο με το χρόνο, καιρό με τον καιρό σ’ έναν αδιάκοπο κατήφορο με τελικό προορισμό του την ολική της καταστροφή.
Μοναδικό ανάχωμα που μπορεί ακόμα να τη σώσει είναι η αγάπη και κάθε τι που την περιβάλει. Ωστόσο κι εκείνο έχει πια αποδυναμωθεί...
6. 
«Έρωτας είναι» ISBN 978-960-632-017-0 (Σελ.96)
Εκδόσεις Άλφα πι, Χίος, Οκτώβριος 2018
Η ποιητική συλλογή συνοδεύεται με cd που φιλοξενεί δώδεκα τραγούδια.

Και τι είναι ο έρωτας θα πεις;

Ένα φτερούγισμα στο στήθος, μια ζωντανή σπίθα αγάπης, ένας κρυφός πόθος, που βασανίζει το είναι σου και στροβιλίζει ακούσια τη σκέψη σου. Τα βέλη του χτυπούν βαθιά στην καρδιά σου, κυριεύοντάς την, ταλαντεύοντάς την, πολιορκώντας την, διατάζοντάς την, καθοδηγώντας την.
Τι κι αν επί της ουσίας ο φτερωτός άγγελος κατοικοεδρεύει στο κεφάλι σου;  Τα φτερουγίσματα στο στήθος και τα τρελά καρδιοχτύπια του είναι πάντα εκεί, στα βάθη της καρδιάς σου φωλιασμένα, για να σε κάνουν να νιώσεις και να πεις πως, ναι, υπάρχει ο έρωτας του πάθους, ναι, μεθά στ’ αλήθεια τ’ άγγιγμά του, ναι, γεννά το ρίγος η ανάσα του, ναι, φέρνει τον πόνο η απουσία του, γιατί, ναι,  αυτός είναι η ψυχή, αυτός και το σώμα, αυτός και το μυαλό. Αυτός είναι το φως στο σκοτάδι, η φυγή απ’ τη μοναξιά, το μαντήλι στο δάκρυ, η ελπίδα, η χαρά κι η αγάπη.








7.
«Ανυπόταχτες σκέψεις» I.S.B.N. 978-960-632-046-0 (Σελ.36)
Εκδόσεις Άλφα πι, Χίος, Ιούλιος 2019



Τα χαϊκού είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική ποιητική φόρμα και σημαίνει «αστείος στίχος». Είναι η συντομότερη μορφή ποιήματος παγκοσμίως, καθώς αποτελείται συνολικά από 17 συλλαβές χωρισμένες σε τρεις στίχους (5, 7 και 5 αντίστοιχα). Η θεματολογία τους είναι ποικιλόμορφη και η διάρκειά τους κρατάει όσο μια αναπνοή.

Οι «Ανυπόταχτες σκέψεις» περιέχουν 151 χαϊκού μου, στα οποία εκτός από διάσπαρτα στοιχεία της φύσης περιγράφονται και στιγμιαίες μου εμπειρίες, εικόνες αισθήσεων, καθώς και συναισθήματά, που επιχειρώ να μεταφέρω και να εδραιώσω στις συνειδήσεις των αναγνωστών μου.





8.
«Η αγάπη μπορεί» I.S.B.N. 978-618-5424-31-2 (Σελ.408)
Εκδόσεις Ελκυστής, Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2019
Το μυθιστόρημα φιλοξενεί το τραγούδι Εφτά ζωές

Η Κατερίνα είναι μια νέα κι ερωτευμένη κοπέλα, που, όμως, λόγω του αυταρχικού της πατέρα, αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της. Η απόπειρά της αποτυγχάνει κι έτσι καταλήγει να αναρρώνει στο θάλαμο ενός νοσοκομείου. Εκεί συναντά τη Ζωή, την ηρωίδα αυτής της ιστορίας, που αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο του εμψυχωτή και συμβουλάτορά της. Αναβιώνοντας στιγμές από το παρελθόν της, η Κατερίνα μαθαίνει για το Μάνο, τον ένα και μοναδικό έρωτα της Ζωής, καθώς και για το Θωμά, το μικρό της μαθητή, που έμελλε να σημαδέψει για πάντα το παρόν της και να διαγράψει ελπιδοφόρα το μέλλον της.
Ένας συγκλονιστικός μονόλογος της ηρωίδας που στόχο έχει να αναδείξει τη δύναμη της αγάπης, εκείνης, που μπορεί όλα να τα υπομείνει, όλα να τα ανατρέψει και εν τέλει όλα να τα νικήσει.










9.
«Αύγουστος» I.S.B.N. 9789606320606 (Σελ.38)
Εκδόσεις Άλφα πι, Χίος, Μάιος 2020

Μία πολύ παλιά μορφή ιαπωνικής ποίησης είναι τα τάνκα. Κάθε τάνκα ολοκληρώνεται σε μόλις τριάντα ένα συλλαβές. Στην επίσημη μορφή τους απαρτίζονται από πέντε στίχους των πέντε, επτά, πέντε, επτά κι επτά συλλαβών αντίστοιχα.
Τα τάνκα είναι προγενέστερα των χαϊκού και μεταγενέστερα των γουάκα. Όπως και τα χαϊκού, έτσι και τα τάνκα αποτυπώνουν σχεδόν επιγραμματικά το περιεχόμενό της θεματολογίας τους.

Στην ποιητική συλλογή «Αύγουστος» της Στέλλας Πετρίδου η θεματολογία των εκατό συνολικά τάνκα αφορά τον έρωτα που παρήλθε οριστικά αφήνοντας μια πικρή γεύση στο παρόν και προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα πόνου, νοσταλγίας, μοναξιάς, αλλά και ελπίδας για μια πιθανή μελλοντική του αναθέρμανση.











10. «Έλα ξανά» I.S.B.N. 978-960-638-193-5 (Σελ.96)
Εκδόσεις Βακχικόν, Αθήνα, Δεκέμβριος 2020


Η συλλογή περιλαμβάνει σαράντα τέσσερα ποιήματα, συν δώδεκα μελοποιημένα και ένα ορχηστρικό τραγούδι, όλα αφιερωμένα στο συναίσθημα της μοναξιάς.

Οι στίχοι της Στέλλας Πετρίδου έρχονται να συντροφεύσουν αναγνώστες κι ακροατές, να τους ταξιδέψουν και να τους κάνουν να ονειρευτούν έναν κόσμο διαφορετικό, γεμάτο ελπίδα, αγάπη, φως κι ευτυχία.




                          
                          Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Το κυνήγι του πόθου
μαστιγώνει τη ρουτίνα
της ανέκφραστης,
αψεγάδιαστης απραξίας.

Δειλία τη βάφτισαν
ευλαβικά
οι θαρρετοί καβαλάρηδες
των μεγάλων ονείρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου