Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ο Μιχάλης Π. Δελησσάβας γράφει για το βιβλίο "Ο καιρός" της Στέλλας Πετρίδου

Περιοδικό "Αιολικά Γράμματα"
Τεύχος 289
Γενάρης-Φλεβάρης 2018

Αφιερωμένη "στα μάτια που κοιτάζουν πάντοτε ψηλά" είναι η συλλογή "Ο καιρός" της κ. Στέλλας Πετρίδου, που εκδόθηκε στη Χίο από τις εκδόσεις "άλφα πι" το 2017.
Περίπου 45 ποιήματα αποτελούν αυτή την ποιητική συλλογή τα πλείστα ομοιοκατάληκτα, με απηχήσεις πραδοσιακής ποίησης, όπου κρατιέται ο ρυθμός και η ρίμα, στα όρια βέβαια και με σαφείς προεκτάσεις προς τη σύγχρονη - νεωτερική γραφή, ως προς τη θεματολογία και την πτική γωνία, τον τρόπο δηλαδή που προσεγγίζονται τα θέματα - αντικείμενα της ποίησης της κ. Στέλλας Πετρίδου.
Τόσο τα θέματα, η θεματολογία, όσο η γραφή της κ. Στέλλας Πετρίδου είναι ενδιαφέροντα, με την έννοια ότι μεταφέρουν και μεταδίσουν στον αναγνώστη, με αμεσότητα και ενάργεια τις σκέψεις, το συναίσθημα, την ορμή και τη ζεστασιά, όλα όσα κινούν αυτή την ποίηση και την εμπνέουν.
Ο δίσκος, το CD, που συνοδεύει την ποιητική συλλογή δείχνει και τις προθέσεις της ποιήτριας για τα ποιήματα του "Καιρού". Που είναι να πάρουν και άλλη μορφή από μια άλλη τέχνη, να επενδυθούν δηλαδή με μουσική, που είναι τουλάχιστον μια πολύ καλή σκέψη κι ένας τρόπος καλός και ορθόδοξος να δοθεί και μια άλλη δυνατότητα σε αυτά, όχι μόνο να διαβαστούν αλλά και να ακουστούν, να πάρουν και άλλες διαστάσεις ενδεχομένως και να προσεχτούν.
Αυτό επίσης δείχνει και την επιθυμία της ποιήτριας και την προσπάθεια που κάνει ώστε να διαβαστεί και να ακουστεί η ποίησή της.
Δείχνει επίσης μια φροντίδα και μια στοργή στο έργο της, κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο και το επαινούμε.
Τώρα ψς προς αυτήν καθ' αυτήν την ποίηση στο "Ο καιρός" της κ. Στέλλας Πετρίδου, θα ήθελα να προσθέσω ότι πρέπει να προσέξει. Ίσως αυτή η ευχέρεια και η δυνατότητα που έχει στην έκφραση και στη στιχουργία ώστε μελλοντικά να γράφει περισσότερο ποίηση παρά ποιήματα για στιχουργία και μελοποίηση.
Επίσης ότι έχει πολλές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσει "με δουλειά και με κόπο", όπως θάλεγε ο Σολωμός, μελετώντας ασφαλώς όλους τους κλασικούς μας παλιότερους και νεώτερους, γιατί αυτοί είναι τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια όλων μας.

Μιχάλης Π. Δελησάββας
Ιατρός,
Ποιητής,
Συγγραφέας
Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
και της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου