Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Ο Κώστας Βαλέτας γράφει για το βιβλίο "Μίλα μου γι' αγάπη" της Στέλλας Πετρίδου

Περιοδικό "Αιολικά Γράμματα"
Τεύχος 278
Μάρτης - Απρίλης 2016

Στις ανεξάρτητες πνευματικές ταξιαρχίες του Αιγαίου ανήκει η ποιήτρια που εμφανίζεται στα γράμματα με το πρώτο της βιβλίο: «Μίλα μου γι’ αγάπη». Κληρονόμος και συνεχίστρια της μεγάλης λεσβιακής παράδοσης στα γράμματα και τις τέχνες, της παράδοσης που άφησε εμβρόντητο τον κόσμο ολόκληρο δίνοντας έναν Εφταλιώτη στη λογοτεχνία κι έναν Ιακωβίδη στη ζωγραφική, κι άπειρους άλλους σε όλες τις πτυχές του λόγου και της τέχνης από τον Θεόφιλο Χατζημιχάλη ως τον Κώστα Μάκιστο στην πεζογραφία.

Στα τριάντα πέντε χρόνια της έχει σπουδάσει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, έχει αποκτήσει δυο κορίτσια κι ένα αγόρι, τελείωσε τη σχολή Υπαξιωματικών, κι είναι σήμερα Σημαιοφόρος, δηλαδή Ανθυπολοχαγός του Λιμενικού Σώματος. Ετοιμάζει τώρα μια δεύτερη ποιητική συλλογή και γράφει ένα μυθιστόρημα.
Ευαισθητοποιείται σε θέματα κοινωνικά κι η τραγωδία των μεταναστών την έχει ιδιαίτερα συγκινήσει. Γι’ αυτό εκφέρει το λόγο της τον ποιητικό με σφρίγος και σιγουριά.
«Κι αν σέρνονται στα δίχτυα του πελάγου / κι αν πνίγονται στο κύμα το βαθύ / τα μάτια σου θωρούν στο κοίταγμα τους / και δύναμη του κλέβουν στη σιωπή.»
Έτσι οδοιπορεί η νεαρή ποιήτρια από τα σύγχρονα μεγάλα κι άλυτα κοινωνικά θέματα ίσαμε την αρχαιότητα και μας παρουσιάζει την Οινώνη, τη γυναίκα του Πάρη, την ερωμένη του Απόλλωνα, διπλά προδομένη από το Θεό εραστή της και τον πρίγκιπα σύζυγό της, που την παράτησε για να παντρευτεί την Ελένη, τη βασίλισσα της Σπάρτης.
«Στη νεκρική σου την πυρά βωμό δικό μου φτιάχνω / θυσία γίνομαι, φωτιά και πάνω σου σκορπώ / στο φως αφήνομαι γυμνή, τον έρωτά σου φτάνω / κι ακολουθώ τη μοίρα σου που πρόδωσα καιρό».
Στις 78 σελίδες του βιβλίου της Στέλλας Πετρίδου γνωρίζουμε ένα πρωτόλιο, πούναι στην πραγματικότητα ώριμος καρπός μιας ποιήτριας που με την πρώτη εμφάνισή της στα γράμματα καταπλήσσει τον αναγνώστη. Ένα βιβλίο όπου η αγάπη συναγωνίζεται με το όνειρο κι «ο παλμός των άστρων με τον καημό του πόθου». Η θάλασσα του ονείρου η σκοτεινή με τον αποσπερίτη. Ποιήτρια της θάλασσας και της μοναξιάς «Στου πόθου της τη μοναξιά / και στου Μορφέα τη ζάλη».
Χειμαρρώδης ο λόγος της Στέλλας Πετρίδου ρέει ακράτητος, ορμητικός κυριεύοντας την ψυχή του αναγνώστη.

Κώστας Βαλέτας
Λογοτέχνης, εκδότης και διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού "Αιολικά Γράμματα"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου