Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Ο Κώστας Θερμογιάννης γράφει για το βιβλίο "Θάλασσα κι Ουρανός" της Στέλλας Πετρίδου

τοβιβλίο.net
24 Αυγούστου 2017
Αναρτηθέν στο tovivlio.net

Εκεί που η ποίηση συναντά τη μελωδία, είναι ο υπότιτλος της νέας ποιητικής συλλογής της Στέλλας Πετρίδου, εκεί που η ποίηση με φόντο τη θάλασσα συναντά τα βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα θα λέγαμε εμείς για το βιβλίο «Θάλασσα κι Ουρανός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις άλφα πι.

Εξήντα ποιήματα και δέκα ακόμα σε μορφή στίχου για τα τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στο CD που συνοδεύει την ποιητική συλλογή, κυριολεκτικά ταξιδεύουν τον αναγνώστη. Η γραφή και η αποτύπωση των σκέψεων της ποιήτριας είναι ώριμη κι απέριττη, σε ορισμένα ποιήματα είναι γεμάτη εικόνες, σε άλλα δωρική αλλά γεμάτη συναίσθημα. Η θάλασσα αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο αλλά δι’ αυτής η Στέλλα Πετρίδου βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει για πάρα πολλά πράγματα, το κυριότερο ίσως από τα οποία είναι η ανθρώπινη ψυχή. Πόνος, νόστος, αγάπη, ανεκπλήρωτα αισθήματα και προσμονή αναδύονται ανάγλυφα μέσα από τους στίχους της ποιητικής συλλογής. «Όταν τα πλοία ξεκινούν / για θάλασσες μεγάλες / βροχή τα δάκρυα κυλούν / σα ματωμένες στάλες» γράφει στο ποίημα «Της ξενιτιάς» δίνοντας με εξαιρετικό τρόπο την τραγικότητα της στιγμής, της έναρξης του ταξιδιού που συνοδεύεται από ‘ματωμένα δάκρυα’. Τούτοι οι στίχοι αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της γραφής που θα κληθεί ο αναγνώστης να ξετυλίξει στο μυαλό του προκειμένου να αποκωδικοποιήσει τον κόσμο που έχει χτίσει η ποιήτρια μέσα σ’ αυτή την εξαιρετική ποιητική συλλογή. Κι αν μοιάζει πως τούτο το βιβλίο είναι γραμμένο ως φόρος τιμής στους ναυτικούς, ας μην ξεχνάμε πως κάθε άνθρωπος είναι συνάμα και ταξιδευτής, έχει αρχή και τέλος, πιάνει λιμάνια και χάνεται μέσα σε απέραντες θάλασσες, αγάπης, πόνου, χαράς και λύπης…

«Ώρα τσιγάρου. / Είναι η ώρα εκείνη / που ο χρόνος χάνεται / κι η απόσταση μικραίνει, / σχεδόν εξανεμίζεται. / Θαύμα κι οδύνη.» (από το ποίημα «Παραίσθηση»). Απολύτως περιγραφική μέσα στη δωρικότητά της, η Στέλλα Πετρίδου μπαίνει βαθιά μέσα στον ψυχισμό του ανθρώπου και τον καταγράφει με λέξεις μετρημένες, αλλού με τρόπο ήπιο κι αλλού με τρόπο βαθιά δεικτικό ως προς τις επιλογές του. Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πως η πένα που έχει αραδιάσει τόσο έντεχνα τις λέξεις στην ποιητική συλλογή «Θάλασσα κι Ουρανός» ανήκει σε τόσο νέο χέρι!
Θεωρούμε πως με την πάροδο του χρόνου, κι όσο η Στέλλα Πετρίδου σωρεύει μέσα της εμπειρίες ζωής τόσο περισσότερο θα ωριμάζει ποιητικά και θα δημιουργεί μοναδικά λογοτεχνικά στολίδια. Σημειώνουμε πως το βιβλίο συνοδεύεται από CD με δέκα πολύ όμορφα τραγούδια, τα οποία μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Κώστας Θερμογιάννης
Λογοτέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου