Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Ο Νεκτάριος Παπασπύρου γράφει για το βιβλίο "Ροντέλα 4 εποχών" της Στέλλας Πετρίδου


Περιοδικό: matia.gr
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022
Αναρτηθείσα: εδώ



Η «Ροντέλα 4 εποχών» της Στέλλας Πετρίδου είναι η δέκατη ποιητική συλλογή της που έχει λάβει «σάρκα και οστά». Φυσικός αυτουργός του βιβλίου οι εκδόσεις Άλφα πι, που την εξέδωσαν τον Μάιο του 2021.

Όπως αμέσως καταλαβαίνουμε από τον τίτλο του βιβλίου, τα ποιήματα που το απαρτίζουν είναι γραμμένα με τη ρυθμομετρική φόρμα ροντέλο. Πρόκειται δηλαδή για ποιήματα αυστηρά δεκατριών στίχων, όπου ο πρώτος, έβδομος και δέκατος τρίτος στίχος είναι ταυτόσημοι.

Το επόμενο που καταλαβαίνουμε από τον τίτλο του βιβλίου έιναι το ότι η θεματολογία των ποιημάτων θα έχει κάποια σχέση με τις τέσσερις εποχές του έτους. Πράγματι, η ποιήτρια, μέσω των τριάντα αυτών έργων της, κάνει ένα λογοτεχνικό ταξίδι που περικλείει την Άνοιξη, το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα, ιδωμένα μέσα από το πρίσμα της ψυχής της.

Κάθε ένα από αυτά έχει να πει κάτι διαφορετικό στον αναγνώστη του και να οδηγήσει το νου και την καρδιά του σε μονοπάτια που η ποιήτρια έχει ερευνήσει ενδελεχώς. Η δροσερή γραφή της σε συνδυασμό με τη φόρμα ροντέλο μετατρέπουν την επαφή με την ποιητική αυτή συλλογή σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Πριν σας αναφέρω μερικούς στίχους που με μάγεψαν, θα ήθελα να αναφέρω δύο πράγματα σε σχέση με το «Ροντέλα 4 εποχών» της Στέλλας Πετρίδου. Το πρώτο είναι πως τα ποιήματα της συλλογής συνοδεύουν υπέροχα σκίτσα του Γεώργη Διλμπόη από τη συλλογή του «Η μελωδία της παραλλαγής». Το δεύτερο είναι ότι το ποίημα με τίτλο «Επιθυμία» απέσπασε -δικαίως- Α’ Βραβείο στον 19ο Ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης του λογοτεχνικού περιοδικού «Κελαινώ» στην κατηγορία ροντέλο.

Από τα τριάντα αυτά διαμάντια της Στέλλας Πετρίδου λάτρεψα πολλούς στίχους. Ιδιαίτερη όμως εντύπωση μου έκαναν οι ακόλουθοι…

Στα πέλαγα τ’ ονείρου σεργιανίζω
στα ποθητά της Άνοιξης σαλόνια…

Από το ποίημα «Τα παιδικά μου χρόνια»

Κοίτα χάμω σου, θαρρώ πια, μεσημέριασε.
Το παράθυρο ανοίγω. Καλοκαίριασε!

Από το ποίημα «Καλοκαίριασε»

Οι πρώτες στάλες της βροχής με βρήκαν μόνη
Κι ούτε που πρόλαβα να κλέψω το φιλί σου.

Από το ποίημα «Οι πρώτες στάλες»

Γυρτή μαραίνει η σκιά μιας πολυθρόνας
Λευκοντυμένος πορεύεται ο χειμώνας.

Από το ποίημα «Χειμώνας»

Αναζητήστε το «Ροντέλα 4 εποχών» της Στέλλας Πετρίδου και απολαύστε το! Οι διαδρομές που θα σας χαρίσει είναι μαγευτικές!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου