Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Η Πόπη Κλειδαρά γράφει για το βιβλίο "Τριολέτα γένους θηλυκού" της Στέλλας Πετρίδου


Περιοδικό: fractalart.gr
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022
Αναρτηθείσα: εδώ


Τριολέτα απαράμιλλης ομορφιάς και ευαισθησίας

Η ποιητική συλλογή ΤΡΙΟΛΕΤΑ ξεκινά με την επιθυμία για ένα ταξίδι προς τη φλογερή, γεμάτη πάθος ζωή. Η ποιήτρια δεν κλείνει τα μάτια στη μελαγχολία που επιφέρει ο έρωτας ως την κατάκτησή του και διαρκώς συνειδητοποιεί, προχωρά, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο παρελθόν, αποζητώντας ωστόσο μια πραγματικότητα έξω από αυτό.

Τα τριολέτα αλλάζουν χρώματα και εποχές, και στο σημείο που το ταξίδι πραγματώνεται, ορμούν στο πέλαγος και γεννιέται η ΛΕΣΒΟΣ.

Η καρδιά όμως όπου και να βρίσκεται δεν παύει να πληγώνεται, να επιλέγει τη φυγή, να μοιάζουν όλα καταδικασμένα, να φέρνουν τη μεγάλη τρικυμία, η μοναξιά να γιγαντώνεται. Όλα εκείνα διαρκούν μέχρις ότου έρθει η στιγμή που κάθε ψέμα φωτίζεται απ’ την αλήθεια.

Η αναμέτρηση της ξεγνοιασιάς του χθες, του παιδιού που απολάμβανε τη φύση στο μεγαλείο της, με την σημερινή εικόνα ενός απεγνωσμένου ανθρώπου που ψάχνει απάγκιο και θαλπωρή, είναι απαραίτητη, ώστε να απεγκλωβιστεί το άτομο απ’ την τυραννία κάποιων αναμνήσεων που το δικάζουν και χαλούν την καθημερινότητά του.

Κάποτε αντιλαμβάνεται τη θλίψη που του έχει προκαλέσει κάθε απωθημένο της ζωής του και βιώνει το απαραίτητο πένθος που οφείλει για να πετύχει την αλλαγή του, να βγει και να ξανακοιτάξει με άλλα μάτια τη ζωή.

Πάντα ο άνθρωπος θα γίνεται ακροβάτης, θα παλεύει με τον εαυτό του, θα προσδοκά το ταξίδι για το μέρος που θα τον γιατρέψει, που θα του χαρίσει πάλι όνειρα, που θα τον οδηγήσει σε μια νέα ζωή, εκεί που η ψυχή θα μπορεί να βρει τη χαρά και την ωραιότητά της.

Μια συλλογή που αναδεικνύει τη δύναμη του εαυτού και δίνει κατεύθυνση με οδηγό την καρδιά. Η σύνδεση νοήματος με την πειθαρχημένη μορφή του τριολέτου καθιστά το έργο της Πετρίδου απαράμιλλης ομορφιάς και ευαισθησίας.

Όλα τα τριολέτα της συλλογής έχουν θηλυκούς τίτλους. Ένα απ’ αυτά είναι η «Διαφυγή».

ΔΙΑΦΥΓΗ

Στα πιο γλυκά της θύμησης ταξίδια
σαλπάρει η ψυχή σα νιώσει μόνη
βαστώντας με λαχτάρα το τιμόνι.
Στα πιο γλυκά της θύμησης ταξίδια.

Κι η φλόγα των στιγμών υψώνει ίδια,
κι ανθίζει η χαρά και δυναμώνει.
Στα πιο γλυκά της θύμησης ταξίδια
σαλπάρει η ψυχή σα νιώσει μόνη.

Το εξώφυλλο της συλλογής κοσμεί πίνακας ζωγραφικής σε ξύλο του Χρήστου Πετρίδη «Οι τρεις Χάριτες». Τα σκίτσα που συνοδεύουν κάθε ποίημα είναι του Γεώργη Διλμπόη.

Τα ΤΡΙΟΛΕΤΑ γένους θηλυκού να αναζητηθούν και να διαβαστούν!
Μοναδική γραφή | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου