Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ, της Ειρήνης Πουλάκου

 Το βιβλίο "Ταξίδι στο Φεγγάρι" είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας δέκα χρονών κι άνω. Εγώ θα συμπλήρωνα πως το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλους όσους νιώθουν ακόμη παιδιά.
 Πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι για ανήλικους και ενήλικους, μια παραβολή για τη δύναμη της αγάπης, για τη σοφία και την τελειότητα της φύσης, για τη λαχτάρα του ανθρώπου να την προσεγγίσει και να τη γνωρίσει, για το πείσμα και την αντοχή που δείχνει όταν θέτει στόχους, για την αξία και την ομορφιά του ταξιδιού του, για την κατάκτηση του πιο μεγάλου του ονείρου που είναι ακριβώς η στιγμή της ολοκλήρωσης του ταξιδιού του μετά από κόπο και πόνο ψυχής.
 Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, η Ευρυδίκη, είναι ένα κορίτσι τριάντα ετών που μας διηγείται την ιστορία που έζησε ακριβώς είκοσι χρόνια πριν. Κάνει λόγο για τα δύο πρόσωπα που έμελλε να σημαδέψουν την ίδια ως άνθρωπο, τον παππού της Παύλο και τη νεράιδα Ηλιόμορφη.
 Η ηρωίδα περιπλανιέται στις άγριες ομορφιές της Σαμοθράκης, έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο, ακόμη και με τον ίδιο το θάνατο, μαθαίνει για τον έρωτα και τη δύναμή του, συναντά τη φιλία, συμμετέχει στην περιπέτεια, ελπίζει στην ευτυχία, γνωρίζει την απόγνωση και το φόβο, αντιδρά στο κακό, μάχεται για το καλό κι εύχεται για το καλύτερο.
 Παρότι το βιβλίο μιλάει για νεράιδες και για υπερφυσικές δυνάμεις, πρόκειται για ένα πεζογράφημα άκρως ανθρωποκεντρικό. Πρωταγωνιστής του είναι ο άνθρωπος που έχει ως όπλο του τη δύναμη που κρύβει μέσα του, μια δύναμη που μπορεί να τον σώσει όταν εκείνος θελήσει να τη χρησιμοποιήσει σωστά.
 Η Ευρυδίκη δε σταματάει ποτέ της να ρωτάει και να μαθαίνει. Κι όσα πιο πολλά μαθαίνει για την αρμονία της φύσης και το βασίλειό της, τόσο πιο πολύ συνειδητοποιεί το μέγεθος της παράλογης εγωκεντρικής συμπεριφοράς των ανθρώπων, μιας συμπεριφοράς που στέκεται ενάντια στους άλλους ανθρώπους κι ενάντια στη φύση.
 Η αφήγηση της ιστορίας είναι γραμμική με γλώσσα απλή, άμεση και κατανοητή, ο ρυθμός της σωστός, ώστε να επιτυγχάνεται στο τέλος ομαλά η κορύφωσή της και να αποδίδεται ευστόχως το μήνυμα που θέλει να περάσει η συγγραφέας στον αναγνώστη.
 Η εικονογράφηση είναι της Μαρίας Μανουρά, λιτή και τρυφερή, ώστε να συνοδεύει αρμονικά το κείμενο. Μια έκδοση που θα τη χαρακτήριζα καλαίσθητη και με όμορφο εξώφυλλο από την "Ελληνοεκδοτική".
 Ειρήνη Πουλάκου, ας είναι καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο και το φεγγάρι σου πάντα φωτεινό!

Στέλλα Πετρίδου
Ποιήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου