Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Ο "Κόσμος της Βασιλικής" γράφει για το βιβλίο "Μια φορά κι έναν καιρό… Έμμετρο παραμύθι σε μορφή λίμερικ" της Στέλλας Πετρίδου



Συγγραφέας: Στέλλα Πετρίδου
Εικονογράφηση: Κατερίνα Κατσούφη
Κατηγορία: Παιδικό
Σελίδες: 86
ISBN: 978-618-210-142-1
Χρόνος έκδοσης: 2023
Εκδόσεις: Ελκυστής

Review από: diamond.s.world
Πρώτη ανάρτηση: εδώ

Φαντάζεστε ένα παραμύθι που θα περιλαμβάνει κλασικά παραμύθια αλλά με μία σύγχρονη και διεισδυτική ματιά; Η συγγραφέας του βιβλίου, Στέλλα Πετρίδου, δημιούργησε ένα τέτοιο παραμύθι!

Ο έμμετρος ρυθμός του, τα ξόρκια, τα κάστρα, ο μαγικός καθρέφτης κ.α. κάνουν την ανάγνωση διασκεδαστική! Ταυτόχρονα, τα μηνύματα που απορρέουν από την ιστορία δίνουν το έναυσμα στα παιδιά να κατανοήσουν τις αξίες και την υποτέλεια της κοινωνίας. Ο υπερκαταναλωτισμός, ο πλούτος, η ομορφιά και η δόξα είναι μερικά από τα πράγματα που κυριαρχούν και επιδεικνύονται στην ιστορία, αρχικά, είναι ευτελή μπροστά στο μεγαλείο της καρδιάς.

Τα τελικά και ουσιαστικά μηνύματα που παρουσιάζονται είναι η απληστία, ως αρνητικό και πού μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο, και η αγάπη, η ευτυχία κ.α. που μπορούν να τον κάνουν πνευματικά πλούσιο!

Το λεξιλόγιο είναι πλούσιο, η ροή της ιστορίας κυλά γρήγορα και ευχάριστα, η παιχνιδιάρικη μορφή του παραμυθιού και η φαντασία της δημιουργού κατατάσσουν το συγκεκριμένο πόνημα ως ένα από τα καλύτερα βιβλία ever!

❗Λίμερικ σημαίνει στροφές πέντε στίχων κάθε φορά με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία.

❗«Μια φορά κι έναν καιρό, σαν παραμύθι,
μες στ’ ασήμαντα και φτωχικά τα πλήθη,
ζούσε σ’ όνειρο δικό της μια κυρία
που ’χε πείσμα να γραφτεί στην ιστορία,
τσακωμένη καθώς ήταν με τη λήθη…»


➡️ Γνωρίζατε τη μορφή λίμερικ σε έμμετρο ρυθμό; Σας αρέσει αυτός ο ρυθμός στα παραμύθια; Παίρνετε τα κλασικά παραμύθια για να τα πείτε αλλιώς και πιο σύγχρονα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου