Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Στέλλα Πετρίδου | Συνέντευξη τεσσαρακοστή έβδομη (polismagazino.gr)


Περιοδικό «polismagazino.gr»
Κυριακή, 18-08-2022
Δημοσιευμένη εδώ
Δημοσιογράφος ο: Μιχάλης Γονιοτάκης


Υποπλοίαρχος στο Λιμενικό σώμα, συγγραφέας, στιχουργός, γυναίκα. Ποια είναι η “ταυτότητα” της Στέλλας Πετρίδου; 

Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα που ολοκληρώνουν την προσωπικότητα ενός ανθρώπου που ποιεί, που δεν παύει να ονειρεύεται τη ζωή, που δεν παύει να την κυνηγά και να την πλάθει σύμφωνα με τις δικές του εσωτερικές επιθυμίες και ανάγκες.

Μιλήστε μας για τα “Σονέτα της αγάπης”. Ποια συναισθήματά σας πηγάζουν μέσα από τους στίχους; 

Συναισθήματα που αναδεικνύουν την ομορφιά και το μεγαλείο της αγάπης. Μερικές φορές περιβάλλονται από ένα πέπλο υπαρκτής μελαγχολίας και θλίψης. Άλλες φορές ξυπνούν τη μνήμη, τη νοσταλγία και την έντονη επιθυμία για ζωή. Τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες αναδεικνύουν την ίδια τη ζωή, έτσι όπως πραγματικά εμφανίζεται μπροστά μας, με όλα της τα πρόσωπα, και τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα. 
Το βιβλίο «Σονέτα της αγάπης» είναι ένα βιβλίο που ταξιδεύει τον αναγνώστη στα βάθη της ίδιας του της ύπαρξης. Τα ποιήματα της συλλογής, ακολουθώντας την πιστή φόρμα του σονέτου, άλλοτε του ιταλικού (πετραρχικού) και άλλοτε του αγγλικού (σαιξπηρικού ή σπενσεριανού) στόχο έχουν να αποτυπώσουν μέσα από μια πληθώρα εικόνων, υπαρξιακών αναζητήσεων και μελωδικών στιχουργικών ερωτικών ματιών και σκέψεων της γράφουσας τη φωτεινή όψη του λυρισμού και της ρυθμικής – ρομαντικής ποίησης.

Αναφέρεστε στην πειθαρχημένη ποίηση και στο συναίσθημα που μιλά στην ψυχή. Συνυπάρχουν και στην καθημερινότητά σας η πειθαρχία και το συναίσθημα; 

Νομίζω πως η πειθαρχία και το συναίσθημα συνυπάρχουν είτε συνειδητά είτε όχι στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων. Φυσικά, συνυπάρχουν και στη δική μου καθημερινότητα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι προφανής: για να μη χαθεί το μέτρο στη ζωή μας, η ισορροπία μας δηλαδή, αυτή που μας βοηθά να οραματιζόμαστε από τη μια την εσωτερική μας επιθυμία κι από την άλλη να κάνουμε πράξη την επιθυμία μας αυτή με προσοχή, οργάνωση, και σωστό προγραμματισμό.

Ποίηση ή Πεζογραφία; Έχετε κάποια ιδιαίτερη αδυναμία; 

Έχω καταπιαστεί και με την ποίηση και με την πεζογραφία. Δεν σας κρύβω πως ιδιαίτερη αδυναμία τρέφω στην ποίηση.

Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια; 

Να συνεχίσω να γράφω και να δημοσιεύω τα έργα μου όταν τα ολοκληρώνω. Αυτά είναι τα σχέδιά μου. Μακάρι να είμαι γερή για να μπορώ να τα κάνω πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου