Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Έχασες την Άνοιξη που ζητούσες" της Μαριλένας Ξυψιτή | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Συγγραφέας: Μαριλένα Ξυψιτή
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 108
Εκδόσεις: Συμπαντικές Διαδρομές


Η εμφάνιση του covid-19 στις μέρες μας προκάλεσε, και όχι αδικαιολόγητα, μια γενικότερη αναστάτωση στην κοινωνία της ρουτίνας, που πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε τρόμο, στον τρόπο της θανατηφόρας απειλής. Άλλωστε, έχουμε να κάνουμε με έναν ιό άγνωστο μέχρι πρόσφατα, ο οποίος σχεδόν ανεξέλεγκτα και πολύ γρήγορα άπλωσε τα πλοκάμια του σε όλη την υφήλιο σκορπίζοντας ανελέητα την αρρώστια του στους ανθρώπους.

Με αφορμή αυτήν την απρόσκλητη επίσκεψή του στην κοινωνία μας η συγγραφέας Μαριλένα Ξυψιτή εμπνεύστηκε τη νέα της ιστορία, την οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα σε βιβλίο από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές», με τίτλο «Έχασες την Άνοιξη που ζητούσες».

Η υπόθεσή της έχει να κάνει με την εμφάνιση ενός ανάλογου θανατηφόρου ιού στον κόσμο, που ακούει στο όνομα RON. Ο ιός αυτός σε σύντομο χρονικό διάστημα φαίνεται να πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα σκορπίζοντας το θάνατο απ’ άκρη σ’ άκρη της γης. Η ξαφνική είσοδός του στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2020, όπως ήταν αναμενόμενο, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία των φιλήσυχων ανθρώπων, οι οποίοι δεν μοιάζουν να είναι προετοιμασμένοι σε καμία περίπτωση, ώστε να αντιμετωπίσουν έναν τέτοιο εύκολα μεταδιδόμενο κίνδυνο. Η είδηση του πρώτου επίσημου επιβεβαιωμένου κρούσματος του ιού φυσικό είναι να ταράξει τα νερά της καθημερινότητας και να ζωγραφίσει τον τρόμο στα μάτια των ανθρώπων. Εύλογα, θα πει κανείς. Όταν δεν γνωρίζουμε το ποιος ακριβώς είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε και να τον νικήσουμε, πώς μπορούμε στη συνέχεια να προφυλαχτούμε κατάλληλα απ΄ αυτόν και να επιβιώσουμε; Ο φόβος μας γιγαντώνει, η καχυποψία μας οργιάζει και το βλέμμα μας απέναντι στους άλλους ανθρώπους γίνεται περισσότερο εχθρικό κι απειλητικό.

Ο επιχειρηματίας Βάκης Λάσκος μαθαίνει τηλεφωνικά ότι προσβλήθηκε από τον ιό μετά την επιστροφή του από ένα επαγγελματικό του ταξίδι στο Λονδίνο. Το νέο αναστατώνει την οικογένειά του, αλλά και τους διαδικτυακούς του φίλους, τους οποίους αμέσως φροντίζει με ανάλογη ανάρτησή του στο διαδίκτυο να ενημερώσει. Η αποχώρηση της συζύγου και της οικιακής του βοηθού από την έπαυλη κρίνεται αναγκαία και λύση έκτακτης ανάγκης. Όμως η εμφάνιση του πτώματος μιας νεαρής γυναίκας στην αυλή της έπαυλης έρχεται να καθυστερήσει την αποχώρησή τους, καθώς εισάγει σε νέες περιπέτειες την οικογένεια Λάσκου.

Τι γυρεύει μια άγνωστη γυναίκα έξω από την έπαυλη της οικογένειας και μάλιστα νεκρή; Ποιος ευθύνεται για τον θάνατό της και γιατί εκείνοι, που αμέσως αναγνώρισαν το πτώμα της, αρνούνται να πουν την αλήθεια στην αστυνομία που διερευνά την υπόθεση;

Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στη γειτονιά όταν μαθαίνουν τα νέα της αρρώστιας, αλλά και του φόνου;

Πρόκειται πράγματι για φόνο ή ο θάνατός της γυναίκας οφείλεται στην εμφάνιση του ιού RON;

Πόσο δυσκολεύει το έργο της αστυνομίας, όταν το φαινόμενο της πανδημίας και ο εγκλεισμός των ανθρώπων καθυστερούν τις όποιες αναγκαίες έρευνες που πρέπει να γίνουν, καθώς απαγορεύονται πλέον οι πολλές μετακινήσεις, οι κοντινές επαφές και αυξάνεται ο τρόμος ακόμα και στους υπηρέτες της ιατρικής, που με τη σειρά τους αρνούνται, εξαιτίας του ιού, να επιτελέσουν την αποστολή τους;

Ένα αστυνομικό ολιγοσέλιδο μυθιστόρημα, που, παρότι κινείται στη σφαίρα της φαντασίας, δεν απέχει και πολύ από τα δεδομένα της σύγχρονης πραγματικότητας. Με γρήγορη, σχεδόν κινηματογραφική ροή, με έξυπνη πλοκή και αληθοφανές περιεχόμενο, με αρκετές εναλλασσόμενες εικόνες, που βοηθούν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξέλιξη της ιστορίας, η συγγραφέας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα του βιβλίου. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση και οι ζωηροί διάλογοι βοηθούν αρκετά στην εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία στο τέλος αφήνει αρκετά ανοιχτά θέματα στον αναγνώστη, που χρήζουν βαθύτερης ψυχολογικής ανάλυσης, φιλοσοφικής μελέτης και κοινωνικού προβληματισμού.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Ο θανατηφόρος ιός Ron, που είναι μεταλλαγή της εποχικής γρίπης, έφτασε και στη χώρα μας.
Πριν από λίγο, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι είναι θετικό το αποτέλεσμα εξετάσεων ενός άντρα σαράντα τριών ετών...»
Το στυλό έπεσε από το χέρι της Εριφύλης.
«Άρχισε κιόλας να μεταδίδεται το μαντάτο...» συλλογίστηκε.
Ήξερε πολύ καλά για ποιον αναφερόταν η είδηση. Μια ώρα νωρίτερα ήταν μπροστά της ο σύζυγος της κατάχλωμος από το σοκ που του προκάλεσε το τηλεφώνημα του ιατρικού λειτουργού, για να του δώσει την πληροφορία ότι τελικά είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Ron.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Μαριλένα Ξυψιτή:

Η Μαριλένα Ξυψιτή γεννήθηκε το 1981 στη Λευκωσία της Κύπρου. Σπούδασε Δημοσιογραφία και εργάστηκε σε διάφορα ΜΜΕ του νησιού.
Η αγάπη της για τη συγγραφή την οδήγησε στην παρακολούθηση των μαθημάτων του πρώτου εργαστηρίου δημιουργικής γραφής που ιδρύθηκε στην Κύπρο το 2011. Από τότε γράφει ασταμάτητα. Διηγήματα της έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο κατακτώντας την αγάπη των αναγνωστών. Λάμβανε κι εξακολουθεί να λαμβάνει μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς κερδίζοντας επαίνους. Έχει συνεργαστεί και με άλλα άτομα που κάνουν εξίσου τα πρώτα τους βήματα στη συγγραφή.
Με τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί από τον Οκτώβριο του 2019 και το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Εκείνη την Πρωτοχρονιά».

Πρώτη ανάρτηση: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου