Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Στέλλα Πετρίδου | εικοστή δεύτερη συνέντευξη (peopleofart.gr)


Ηλεκτρονικό περιοδικό «peopleofart.gr»
Παρασκευή, 10-04-2020 
Δημοσιευμένη εδώ
Δημοσιογράφος η ομότεχνη: Βάσω Κανιώτη


Πότε ξεκίνησες να γράφεις ποίηση; Υπήρξε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που ξεκίνησες να γράφεις, κάποιο ερέθισμα ίσως ή κάποιο βίωμα;

Ξεκίνησα να γράφω ποίηση όταν ένιωσα την ανάγκη να το κάνω. Όταν το συναίσθημα ξεχείλιζε από μέσα μου και η ψυχή μου ζητούσε απεγνωσμένα χαρτί και μολύβι για να το αποτυπώσει με λέξεις. Παρόλο που ήμουν παιδί, δε στάθηκε εμπόδιο για να ξεδιπλωθεί και να μεταμορφωθεί σε ένα άρτιο ποίημα. Η συνέχεια μετά απ’ αυτό ήταν φυσικό επακόλουθο. Φυσικά και η αιτία όλης αυτής της έξαψης ήταν ένα τυχαίο γεγονός, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές με τους υποψήφιους ή εν δυνάμει συγγραφείς. Στη δική μου περίπτωση το τυχαίο γεγονός ήταν η απώλεια του σκύλου μου.

Παρόλο που έχεις γράψει αρκετές ποιητικές συλλογές, επτά στον αριθμό έως σήμερα και μάλιστα μία ακόμη βρίσκεται υπό έκδοση, θα ήθελα να σταθώ σε μία που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και συγκεκριμένα στην ποιητική σου συλλογή με τίτλο «Έρωτας είναι». Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτήν. Από πόσα ποιήματα αποτελείται και ποια θέματα διαπραγματεύεται;

Η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή είναι ταυτόχρονα και μουσική συλλογή. Κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις «άλφα πι» και φυσικά τα ποιήματα που περιέχονται σ’ αυτήν, αλλά και τα τραγούδια που τη συνοδεύουν μιλούν για τον έρωτα, όπως άλλωστε φανερώνει και ο τίτλος της συλλογής. Εξήντα ποιήματα υμνούν τον έρωτα, αυτή την κινητήρια δύναμη που προκαλεί ποικίλα συναισθήματα στον άνθρωπο, άλλοτε λύπης, άλλοτε πόνου και άλλοτε απέραντης ευτυχίας. Ποιος δεν έχει γευτεί τον έρωτα έστω και μια φορά στη ζωή του; Ποιος δε ρίγησε στην παρουσία του; Ποιος δεν ονειρεύτηκε εξαιτίας του; Ποιος δε μελαγχόλησε στην απουσία του; Ποιος δε μίσησε στην απογοήτευσή του από εκείνον; Ο έρωτας είναι εγωιστής, μα και πλανευτής. Αυτός είναι η ψυχή, αυτός και το σώμα, αυτός και το μυαλό. Αυτός είναι το φως στο σκοτάδι, η φυγή απ’ τη μοναξιά, το μαντήλι στο δάκρυ, η ελπίδα, η χαρά κι η αγάπη. Στην ποιητική συλλογή «Έρωτας είναι» φιλοξενούνται τέσσερα βραβευμένα ποιήματά μου.

Τα τραγούδια που συνοδεύουν την ποιητική συλλογή είναι δώδεκα στον αριθμό, τα οποία ερμηνεύουν δέκα αξιόλογοι καλλιτέχνες και συγκεκριμένα οι: Πάνος Γαληνός, Μαρία Καζατζή, Νίκος Καλλίνης, Μαρία Καραγκιόζη, Νίκος Μαρδάς, Γιώργος και Σταύρος Μυλωναδάκης, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Ραφαήλ και Μάκης Ψαραδέλλης. Από τη μουσική συλλογή «Έρωτας είναι» ξεχωρίζει η «Μαυρομαλλούσα» σε μουσική του Νίκου Μαρδά και σε ερμηνεία των Γιώργου και Σταύρου Μυλωναδάκη. Το συγκεκριμένο τραγούδι απέσπασε το Α’ Βραβείο μουσικού στίχου στον 8ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2017 του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.). Επίσης το ομώνυμο τραγούδι της συλλογής «Έρωτας είναι», σε μουσική δική μου και σε ερμηνεία της Μαρίας Καζατζή, απέσπασε το 1ο Βραβείο σύνθεσης ερωτικού τραγουδιού και το 2ο Βραβείο ερωτικού τραγουδιού στον Ερωτικό Διαγωνισμό τραγουδιού του Δήμου Λέσβου, το Φεβρουάριο του 2019.

Στο σύνολό της η συγκεκριμένη ποιητική και μουσική συλλογή βραβεύθηκε τρεις φορές έως τώρα από πολιτιστικούς και λογοτεχνικούς συλλόγους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σε ποιο κοινό απευθύνεται το βιβλίο σου; Τι μηνύματα θέλεις να περάσεις;

Ο έρωτας απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, καθώς αφορά όλες τις ηλικίες. Είναι ένα συναίσθημα που το κουβαλά ο άνθρωπος από τη γέννησή του, ένα συναίσθημά που τον συντροφεύει ως τα βαθιά γεράματά του. Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι φυσικά, τι άλλο: Ερωτευτείτε, γιατί έτσι μόνο δίνετε νόημα στη ζωή σας!

Τι είναι η ποίηση προσωπικά για σένα και τι ρόλο παίζει στη σημερινή εποχή; Έχει να μας προσφέρει κάτι ή είναι απλά μία ανάγκη του γράφοντος; 

Η ποίηση πάντα πρόσφερε στον άνθρωπο και φυσικά εξακολουθεί να προσφέρει. Αποτελεί έναν εκλεπτυσμένο τρόπο έκφρασης του γράφοντος, ο οποίος, με τη δύναμη της λυρικότητας που τον διακατέχει, μπορεί να επηρεάσει, να καθοδηγήσει και να συμβουλεύσει τον αναγνώστη. Φυσικά και το αποτέλεσμα της γραφής του πηγάζει από μια βαθιά εσωτερική δύναμη που προστάζει ή καθοδηγεί, αν θέλετε, τον ποιητή να αποτυπώσει τη σκέψη του στο χαρτί. Ωστόσο η αξία του έγκειται στο κατά πόσο αυτό που αποτυπώνεται στο χαρτί μπορεί να ταξιδέψει τον αναγνώστη και να ικανοποιήσει όλες του τις εσωτερικές ανάγκες, οι οποίες δε μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλους τρόπους λόγω της πιεστικής καθημερινότητας και ρουτίνας που τον εγκλωβίζει και τον αποξενώνει φυλακίζοντάς τον στην μοναξιά του.

Ο ποιητής παρατηρεί τον κόσμο όπως είναι στην πραγματικότητα ή τον πλάθει μέσα στους στίχους του όπως αυτός θα ήθελε να είναι; 

Ο ποιητής αποτυπώνει την πραγματικότητα με τα μάτια της ψυχής του. Άλλοτε τον ομορφαίνει και άλλοτε τον ζωγραφίζει όπως ακριβώς είναι. Μην ξεχνάμε πως κι εκείνος είναι άνθρωπος και είναι λογικό η συναισθηματική φόρτιση της στιγμής να τον επηρεάζει είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα κάθε φορά.

Κρύβεις δικούς σου στίχους ή κάποια κείμενα στο συρτάρι σου μονάχα για σένα;

Το έκανα για πολλά χρόνια μην έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και ταυτόχρονα υπό τον φόβο της κακής κριτικής. Με τα χρόνια συνειδητοποίησα πως χρέος του δημιουργού, εφόσον είναι δημιουργός, είναι να δημοσιεύει τα έργα του, καθώς μόνο έτσι εξελίσσεται ο πολιτισμός μας και μόνο έτσι ωθεί κάποιος το κοινό να στραφεί προς το βιβλίο. Φυσικά και έχω κάποια κείμενά μου τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο συρτάρι μου, ευελπιστώ όμως όχι για πολύ.

Από τι εμπνέεσαι; Ποιες είναι οι γόνιμες ώρες της ημέρας σου;

Εμπνέομαι από τα προβλήματα της καθημερινότητας, από τις ομορφιές της φύσης, από στίχους τραγουδιών που με ταξιδεύουν σε κόσμους ονειρικούς, από το συναίσθημα της αγάπης, από τη δυστυχία των απομονωμένων και περιθωριακών ανθρώπων, από τη φτώχεια, από τον καιρό, από τη φύση του επαγγέλματός μου, από το πιο ασήμαντο έως το πιο σημαντικό που θα με κεντρίσει ως άνθρωπο και ως προσωπικότητα. Γόνιμες ώρες δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχω. Γράφω όποτε νιώσω την ανάγκη να το κάνω και όποτε με επισκεφθεί η έμπνευση.

Διαβάζει σήμερα λογοτεχνία ο Έλληνας και ειδικότερα ποίηση με την οικονομική κρίση; 

Δε νομίζω ότι ευθύνεται η οικονομική κρίση για όλα. Με την απεριόριστη χρήση του ίντερνετ πλέον μπορεί ο καθένας να διαβάσει ένα βιβλίο εντελώς δωρεάν ανατρέχοντας σε διάφορα σάιτ που παρέχουν ανάγνωση διαφόρων e–books. Το ίδιο μπορεί να κάνει κάποιος αν αποφασίσει να διαβάσει ποίηση. Άλλωστε είναι τόσες πολλές οι ηλεκτρονικές λογοτεχνικές σελίδες και τόσα πολλά τα αφιερώματα σε έλληνες και ξένους σύγχρονους και παλαιότερους ποιητές, που η δικαιολογία αυτή δε μπορεί να σταθεί βάσιμη. Θεωρώ πως άλλοι είναι οι λόγοι που έχουν απομακρύνει τον άνθρωπο από το βιβλίο και που δυστυχώς έχουν να κάνουν με τα μέσα μαζικής δικτύωσης που αποπροσανατολίζουν τον άνθρωπο και του δημιουργούν ανούσια πρότυπα, τα οποία τον οδηγούν αποδεδειγμένα στη βέβαιη καταστροφή του. Ωστόσο δε θα μπορούσα να μην αναγνωρίσω τη διαρκώς αυξανόμενη εκδοτική κίνηση, σημάδι πως οι άνθρωποι-δημιουργοί έχουν και νιώθουν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη να αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους στο χαρτί.

Ποια ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο ποιητής διαχρονικά αλλά και στο παρόν που ζούμε; 

Χρέος του ποιητή είναι να ταξιδεύει τις ψυχές των αναγνωστών του, να τις αποφορτίζει από τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, άλλοτε να τους προβληματίζει και οπωσδήποτε να τους συμβουλεύει με έμμεσο και εντελώς λυρικό τρόπο. Δεν απαντάει σε κανένα ερώτημα και δε θεωρώ πως το έκανε ποτέ. Η ποίηση εξάλλου δεν αποτελεί επιστήμη, αλλά λογοτεχνικό είδος. Είναι τέχνη του λόγου που σκοπό έχει να περιγράψει καταστάσεις, γεγονότα, συναισθήματα.

Μίλησέ μας για τα μελλοντικά σου σχέδια.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τυπογραφείο το ένατο κατά σειρά βιβλίο μου. Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή γραμμένη σε φόρμα τάνκα και έχει τίτλο «Αύγουστος». Επειδή όμως είμαι αρκετά ανήσυχο πνεύμα, ετοιμάζω και για το Φθινόπωρο που θα ‘ρθει το δέκατο βιβλίο μου που θα αποτελεί ποιητική και μουσική συλλογή ταυτόχρονα. Ήδη το πρώτο τραγούδι της συλλογής μου αυτής έχει κυκλοφορήσει. Είναι το τραγούδι που έχει τίτλο «Τα κύματα» σε μουσική δική μου και σε ερμηνεία του Αχιλλέα Μωραΐτη. Όσοι παρακολουθείτε το κανάλι μου στο youtube (StellaPetridou) θα το έχετε ήδη ακούσει.

Πες μας ένα μότο που σε εκφράζει;

Ζήσε τη ζωή σαν να μην υπάρχει αύριο!

Πρώτη δημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου