Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Ο Δημήτρης Φρεζούλης γράφει για τo βιβλίο "Έρωτας είναι" της Στέλλας Πετρίδου


 Η έκτη ποιητική συλλογή της ανεξάντλητης και εμπνευσμένης Στέλλας Πετριδου που συνοδεύεται και από μελωδικές μελοποιήσεις κάποιων ποιημάτων της είναι γεγονός. Και αφού μας σεργιάνισε με τις προηγούμενες ποιητικές συλλογές της στην αγάπη, στον αποχωρισμό, στην προσφυγιά, στη θάλασσα και ουρανό και στον καιρό ήρθε και η σειρά του έρωτα…
«Ερωτας είναι…» η καινούργια συλλογή της από τις Εκδόσεις άλφα πι και βέβαια είναι ένας ύμνος στον έρωτα, στον έρωτα που με τα μαγικά βέλη του αιχμαλωτίζει και σε κάνει να αισθάνεσαι άλλος άνθρωπος. Τα στιχάκια που γεννά η έμπνευση της Στέλλας είναι όμορφα, λυρικά, γλυκά, ονειρεμένα, ρομαντικά και εν τέλει ερωτικά! Στίχοι που μιλούν στην ψυχή σου και σε απογειώνουν σε κόσμους ονειρεμένους και ερωτικούς.
Όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο Γιώργος Ν. Μανέτας «Λυσιµελής ο έρωτας, ωστόσο εκ προοιµίου ο αναγνώστης θα πρέπει να διαισθανθεί πως ο σκοπός, αλλά και η ίδια σε σύλληψη σκέψη και απόδοση, όπως προανέφερα, πέρα από ερωτική είναι και βαθύτατα ανθρωποκεντρική.

Αυτό το βιβλίο ξεχωρίζει και διαφέρει από πολλά άλλα της αυτής θεµατικής σχέσης, διότι τα ποιήµατα αυτά είναι επί της ουσίας εµφορούµενα, µε τους αυστηρούς κανόνες που διέπουν την ελληνική παραδοσιακή µετρική τέχνη, όλα ενδεδυµένα την έµπνευση και γόνιµη σκέψη, µε πλείστες εικόνες και πολλαπλασιαζόµενα µε τα επί της ουσίας αναγκαία για την θεµελιώδη ανθρώπινη ύπαρξη, συνύπαρξη και συνέχεια».
 Και ο Λευτέρης Μουρτόγλου «η Στέλλα Πετρίδου στην Ανθολογία «Έρωτας είναι», την έκτη κατά σειρά ποιητική της συλλογή, καταθέτει σταλάγµατα ψυχής υµνώντας την Αγάπη και τον Έρωτα, αυτά τα υπέρτατα αγαθά του Ανθρώπου. ∆εν προσπαθεί να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη µε δυσεύρετες λέξεις και δυσνόητους στίχους, αλλά να «κουρσέψει» τις καρδιές µε τη µουσικότητα της έµµετρης ποίησής της.
 Η ποίηση της Στέλλας Πετρίδου είναι βαθιά ερωτική, γιατί ο έρωτας είναι η ίδια η ζωή, είναι η παντοτινή άνοιξη που υπάρχει µέσα µας, ενάντια στους χειµώνες που παγώνουν την ζωή µας. Είτε τον προσεγγίσουµε φιλοσοφικά, ως έλξη προς το Ωραίο, προς κάθε µορφή, πράξη ή ιδέα (Πλάτων), είτε αφεθούµε να τον ζήσουµε ως µια στιγµιαία ευτυχισµένη συναίνεση, αποτελεί µια στιγµή αθανασίας, µια αιώνια στιγµή».
 Ο δε Κώστας Βασιλάκος υπογραμμίζει ότι «η Στέλλα Πετρίδου στην Ανθολογία «Έρωτας είναι», την έκτη κατά σειρά ποιητική της συλλογή, καταθέτει σταλάγµατα ψυχής υµνώντας την Αγάπη και τον Έρωτα, αυτά τα υπέρτατα αγαθά του Ανθρώπου. ∆εν προσπαθεί να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη µε δυσεύρετες λέξεις και δυσνόητους στίχους, αλλά να «κουρσέψει» τις καρδιές µε τη µουσικότητα της έµµετρης ποίησής της».
 Και η Ελένη Βεζύρογλου καταλήγει: «Ποίηση τρυφερή, λυρική, που δεν χρειάζεσαι διδακτορικό για να την κατανοήσεις, που αιχµαλωτίζει την καρδιά σου όταν ανακαλύπτεις πίσω από τις εικόνες που δηµιουργεί, τον εαυτό σου, ερωτευµένο, να αναγνωρίζει µέσα στις λέξεις τα καλά κρυµµένα µυστικά της ψυχής σου. Λέξεις διαποτισµένες από ένα άρωµα θλίψης, που το δηµιουργεί ο ερωτικός πόνος…
Η Στέλλα Πετρίδου καταθέτει τη δική της µατιά στον έρωτα µε τη γυναικεία της ευαισθησία και το φυσικό της ταλέντο. Την ευχαριστούµε που µας επιτρέπει να “ρίξουµε µατιές” στον εσωτερικό της κόσµο και στο συναισθηµατικό της πλούτο, χαρίζοντάς µας ένα έργο όπου “έντυσε” τις απλές λέξεις µε τη µελωδία της ερωτευµένης ψυχής, συνθέτοντας εικόνες συγκλονιστικές και ανάλογες της πνευµατικής της φυσιογνωµίας».

Δημήτρης Φρεζούλης
Δημοσιογράφος 

Πρώτη ανάρτηση στην εφημερίδα Εφημερίδα "Αλήθεια", αρ. φύλλου 5734
Δεύτερη ανάρτηση: εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου