Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Στέλλα Πετρίδου | εικοστή πέμπτη συνέντευξη (alt.gr)



Ηλεκτρονικό περιοδικό «alt.gr»
Σάββατο, 02-01-2021 
Δημοσιευμένη εδώ
Δημοσιογράφος: Νίκος Γαρδίκης

Το alt.gr παραμένει πιστό στη δέσμευσή του να προβάλλει την καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ειδικά εκείνη των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σήμερα παρουσιάζουμε τη ποιητική και μουσική συλλογή “Έλα Ξανά” της Στέλλας Πετρίδου. Η Στέλλα Πετρίδου είναι Ανθυποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος, ποιήτρια, συγγραφέας, τραγουδοποιός και αρθρογράφος σε έντυπες και ηλεκτρονικές σελίδες.

«Κυρία Πετρίδου, μόλις εκδόθηκε η νέα ποιητική και μουσική συλλογή σας. Το “Έλα Ξανά” βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία. Ενώ 12 μελοποιημένα ποιήματά σας βρήκαν τους ερμηνευτές που τους ταίριαζαν. Το alt.gr ήδη δημοσίευσε το ξεκίνημα αυτής της έκδοσης. Παράλληλα θα συνεχίσουμε με τη δημοσίευση των 12 τραγουδιών που εμπεριέχονται στην συλλογή.
Ωστόσο, θα θέλαμε να μας μιλήσετε εσείς για το “ταξίδι” αυτής της συλλογής. Να μας περιγράψετε το “οδοιπορικό” της από την έμπνευση των 44 ποιημάτων, ως την αναζήτηση των μουσικών και τελικά την ηχογράφηση και την εκτύπωση αυτής της έκδοσης.»

Μια συλλογή που να είναι αφιερωμένη στο συναίσθημα της μοναξιάς

Η αρχική μου σκέψη ήταν να γράψω μια συλλογή που να είναι αφιερωμένη στο συναίσθημα της μοναξιάς. Κι αυτό, γιατί η μοναξιά πλέον αποτελεί τη νέα μάστιγα της εποχής μας, παρόλο που η επικοινωνία φαινομενικά προσφέρεται ως δώρο στους ανθρώπους της με την θεαματική ανάπτυξη της τεχνολογίας και την πληθώρα των μέσων που χρησιμοποιούμε όλοι μας για να επικοινωνήσουμε με τους συνανθρώπους μας. Μεγάλη απάτη, όμως, η σημερινή μας κατάντια. Επιδιώκοντας να χορτάσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό με υλικά αγαθά, τα οποία στην ουσία δεν μας προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο, ξεχάσαμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας γαληνεύει και μας κάνει ευτυχισμένους. Γκρεμίσαμε τις μιλιομετρικές αποστάσεις με εφευρέσεις και επιτεύγματα, που παλιότερα δε θα μπορούσε να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Παρόλ’ αυτά ο διαρκής μας πόθος για επιτυχία και αυτοπροβολή μεγάλωσε την απόσταση της ψυχής μας με τις ψυχές των άλλων ανθρώπων. Χάθηκε η εμπιστοσύνη, εξαφανίστηκε η φιλία, λύγισε η αγάπη και ο έρωτας μετατράπηκε σε πράξη ανάγκης και όχι αληθινής σωματικής και ψυχικής απόλαυσης. Έτσι επήλθε τριγύρω μας η μοναξιά, και κατά συνέπεια η απομόνωση, ο φόβος, η αγριότητα, η δυσπιστία, αλλά και ο εγωισμός, η κακία, η εκμετάλλευση, η αλλοίωση.

Σε όλα αυτά τα δεινά, που μπορεί να προκαλέσει συνειδητά ή ασυνείδητα η μοναξιά, αναφέρομαι στη νέα μου ποιητική συλλογή. Και επειδή τις περισσότερες φορές στη ζωή μας η μοναξιά είναι σιωπηλή, αν και μέσα μας ουρλιάζει και οδύρεται, την εντοπίζουμε να συνοδεύεται σχεδόν πάντα από την έλλειψη βοήθειας και ελπίδας. Ωστόσο, όλα έχουν τη δυνατότητα να ανατραπούν, εφόσον η δύναμη της θέλησης από μέρους μας καταφέρει να αντισταθεί στον πόνο και την εγκατάλειψη και να δει μέσα από το απέραντο σκοτάδι που την κατακλύζει το φως της αγάπης, αυτό που συνεχώς και δίχως σταματημό την καλεί να το ακολουθήσει για να βρει η ελπίδα της το έδαφος που ψάχνει, ώστε να γίνει η χαρά της ζωής και η πολυπόθητη ευτυχία.

Σαράντα τέσσερα ποιήματα – Δώδεκα τραγούδια – Ένα ορχηστρικό

Σαράντα τέσσερα, λοιπόν, ποιήματα συμπεριλαμβάνονται στη συλλογή, αφιερωμένα όλα στο συναίσθημα της μοναξιάς, αυτό που προκαλείται είτε από επιλογή και ανάγκη είτε αθέλητα και καταναγκαστικά, ένα συναίσθημα που άλλοτε επιφέρει πόνο, μαρασμό και δυστυχία στον άνθρωπο και άλλοτε ηρεμία, εσωτερική γαλήνη και διαύγεια πνεύματος. Τη συλλογή συνοδεύει και ένα μουσικό άλμπουμ που περιλαμβάνει δώδεκα νέα μελοποιημένα ποιήματά μου, που ακολουθούν κι αυτά το πνεύμα όλης της υπόλοιπης συλλογής και έχουν ως πυρήνα τους τη μοναξιά. Είναι ερωτικά τα περισσότερα, αλλά διαφορετικού ύφους το καθένα και γι’ αυτό τόσο ξεχωριστά. Στη συλλογή αυτή θα βρείτε από ζεϊμπέκικο και χασάπικο, μέχρι μπαλάντα, τσιφτετέλι, νησιώτικο και έντεχνο. Στη σύνθεση συμμετέχουν, εκτός από εμένα, οι συνθέτες Βασίλης Μαντόγλου και Γιάννης Σκαρής. Η επιλογή των ερμηνευτών έγινε με πολύ μεγάλη προσοχή και με βάση το είδος της μουσικής που εκπροσωπεί ο κάθε ένας από αυτούς. Θεωρώ χρέος μου να αναφέρω αλφαβητικά τα ονόματά τους, καθώς είναι μεγάλη μου τιμή η συμμετοχή τους στο έργο μου: Διαμάντη Δαγιάση, Σταυρούλα Εσαμπαλίδη, Μαρία Καραγκιόζη, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Γιώτα Λιαποπούλου, Έλενα Μιχαήλ, Αχιλλέας Μωραΐτης, Περικλής Πάγκας, Βαγγέλης Ρεπούσης, Κώστας Τηγάνης, Φλώρα Χατζηγαλήνη, Παναγιώτης Χατζηγεωργίου. Ένα δέκατο τρίτο τραγούδι έρχεται να ολοκληρώσει το έργο μου, ένα ορχηστρικό κομμάτι, εμπνευσμένο από το δωδέκατο τραγούδι της συλλογής, σε διασκευή.

«Έλα Ξανά»: Η μοναξιά μπορεί να ηττηθεί με θέληση, υπομονή, επιμονή κι αγάπη

Ενώ αρχικά είχα αποφασίσει για τη συλλογή μου να της δώσω τον τίτλο «Μοναξιά», ως φυσικό επακόλουθο του κοινού παρονομαστή της θεματικής των ποιημάτων και των τραγουδιών που την απαρτίζουν, στην πορεία άλλαξα γνώμη και θέλησα να της δώσω τον τίτλο ενός από τα τραγούδια που τη συνοδεύουν, το «Έλα ξανά». Κι αυτό, γιατί ο τίτλος αυτός, αλλά και όλοι οι στίχοι του συγκεκριμένου τραγουδιού, αφήνουν ένα ανοιχτό παράθυρο ελπίδας στον άνθρωπο και του δημιουργούν την αίσθηση ότι η μοναξιά μπορεί να ηττηθεί με θέληση, υπομονή, επιμονή κι αγάπη.

Η συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βακχικόν» και θέλω στο σημείο αυτό να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους εκδότες μου για τη ζεστή τους φιλοξενία και φυσικά για την άψογη συνεργασία που έχουμε μέχρι τώρα.

Καλοτάξιδη η Συλλογή

Κι εμείς με τη σειρά μας σας ευχαριστούμε για την παρουσίαση αυτή. Ευχόμαστε καλοτάξιδη η συλλογή και δεσμευόμαστε για άλλη μια φορά ότι στο alt.gr θα συνεχίσετε να βρίσκετε το χώρο που χρειάζεστε για να μοιράζεστε μαζί μας και με τους αναγνώστες μας τις δημιουργίες σας.

Ευχαριστούμε Στέλλα

Γαρδίκης Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου