Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Το γαλάζιο που μας ενώνει" του Αντώνη Σέργη | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Συγγραφέας: Αντώνης Σέργης
Έτος έκδοσης: 2022
Σελίδες: 136
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Άλλο ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 9 ετών και άνω.

Εδώ η ιστορία μοιάζει εντελώς διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει και που αφορούν αυτού του είδους τη θεματολογία. Κι όμως, το τελικό συμπέρασμα που και αυτό το βιβλίο μεταφέρει στον αναγνώστη είναι ακριβώς το ίδιο. Ο πόλεμος οδηγεί στην καταστροφή, στην απόγνωση, στην ταπείνωση, στην προσφυγιά. Δεν ευθύνεται ο λαός για τη φυγή του, μα η ανάγκη και η απειλή του θανάτου. Γι' αυτό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανεπιθύμητος φιλοξενούμενος, αλλά ως ένας λαός που κουβαλά πάνω του μια ζωή που άφησε πίσω του για να καταφέρει σε έναν άλλον τόπο να επιβιώσει.

Η ιστορία του βιβλίου περιληπτικά έχει ως εξής: Ο εντεκάχρονος Οδυσσέας (Ελύτης) περνάει τις καλοκαιρινές διακοπές του στις Σπέτσες. Ξαφνικά η ηρεμία του ταράσσεται και ο ίδιος θυμώνει αρκετά με τους γονείς του, αφού εκείνοι φιλοξενούν στο σπίτι τους μια οικογένεια Μικρασιατών προσφύγων.

Δυσκολεύεται πολύ να καταλάβει τους λόγους αυτής της φιλοξενίας στην αρχή. Έπειτα, όμως, ο σχεδόν συνομήλικος φιλοξενούμενός του θα τον βοηθήσει αρκετά σε αυτό. Ο Μικρός Οδυσσέας θα αντιληφθεί, τελικά, το τι σημαίνει πρόσφυγας και θα αλλάξει την προσωπική του ματιά ως προς το θέμα αυτό.

Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο και διδακτικό βιβλίο, με πληθώρα εικόνων που ευαισθητοποιεί τον αναγνώστη και τον αφυπνίζει.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Καλοκαίρι του 1922. Ο Οδυσσέας απολαμβάνει τις διακοπές του στις Σπέτσες, όταν ξαφνικά εμφανίζονται στον ορίζοντα βάρκες γεμάτες κόσμο να πλησιάζουν στην ακτή. Ποιοι είναι άραγε αυτοί που τον αναγκάζουν να αλλάξει τα σχέδιά του και να επιστρέψει στην Αθήνα; Δείχνουν τόσο διαφορετικοί, ωστόσο, όταν καταφέρνει να ξεπεράσει την αναστάτωσή του και αποφασίζει να τους γνωρίσει καλύτερα, αντιλαμβάνεται πως οι ιστορίες που κουβαλούν μαζί τους είναι ικανές να μεταμορφώσουν και τη δική του ζωή. Κι όσο για το μέλλον, αυτό κρύβεται μονάχα στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.Ένα φανταστικό συναπάντημα του έφηβου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996) με μια οικογένεια Μικρασιατών προσφύγων ρίχνει άπλετο αισιόδοξο φως στις πιο σκοτεινές πτυχές της ελληνικής ιστορίας αλλά και στο σήμερα.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Αντώνη Σέργη:

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΡΓΗΣ γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1981. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κύπρου και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Μαθηματική Παιδεία στο University of Bristol, UK. Σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Η ΠΥΞΙΔΑ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ, το πρώτο του βιβλίου, κέρδισε το Α’ Παγκύπριο Βραβείο στο διαγωνισμό του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου (CYBBY) στην κατηγορία: Πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας 2015 ενώ τιμήθηκε με το Βραβείο λογοτεχνικού βιβλίου γνώσεων των Λογοτεχνικών βραβείων Αναγνώστη 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου