Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Βιβλιοκριτική: "Ψυχές και χρώματα" της Γεωργίας Α. Ανδριώτου | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου




Συγγραφέας: Γεωργία Α. Ανδριώτου
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 174
Εκδόσεις: Νίκας

Μεγάλη απόλαυση η ανάγνωση του βιβλίου «Ψυχές και Χρώματα» των εκδόσεων «Νίκας» της φίλης και ομότεχνης συγγραφέως Γεωργίας Ανδριώτου.

Παρά τη μεγάλη εκδοτική κίνηση που με χαρά διαπιστώνουμε στη σημερινή εποχή, κατά γενική ομολογία δεν είναι καθόλου εύκολο να γράψει κανείς ένα βιβλίο. Πόσο μάλλον, ένα καλό βιβλίο, που να κεντρίζει από την αρχή το ενδιαφέρον του αναγνώστη, να τον ταξιδεύει εύκολα κι ευχάριστα στο δικό του φανταστικό κόσμο, να του περνά έμμεσα ή άμεσα μηνύματα, να τον ψυχαγωγεί, να τον προβληματίζει, να τον ιντριγκάρει και να τον καθηλώνει. Χρέος του κάθε συγγραφέα, αν επιθυμεί την καταξίωση του ονόματός του στον χώρο του βιβλίου, είναι να τα λάβει όλα αυτά σοβαρά υπόψιν του και να προσπαθήσει με τη βοήθεια της πένας του να κατακτήσει και να εδραιώσει το δικό του προσωπικό ύφος στη συγγραφή. Χρειάζεται βέβαια χρόνος για κάτι τέτοιο, όπως επίσης επιμονή, υπομονή, θέληση, πάθος, εξάσκηση κι εμπειρία. Κι όλα αυτά φάνηκε πως τα διέθετε από την αρχή η συγγραφέας Γεωργία Ανδριώτου, πριν καν εκδώσει το πρώτο της βιβλίο, μιας και οι πανεπιστημιακές σπουδές της, η επαγγελματική της ιδιότητα ως δασκάλα, η συνεχής ενασχόλησή της με τα βιβλία, τη μελέτη και την ανάγνωση αυτών, η τακτική της αρθρογραφία σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά, αλλά περισσότερο απ’ όλα η αγάπη και το μεράκι της για συγγραφή και δημιουργία τη βοήθησαν απεριόριστα. Κι έτσι, την οδήγησαν στην κατάκτηση του πιο δύσκολου εγχειρήματος ήδη από πολύ νωρίς. Το πρώτο βιβλίο της Γεωργίας Ανδριώτου σφραγίζει δικαιολογημένα το ξεχωριστό προσωπικό ύφος της γράφουσας και το καθιστά μοναδικό.

Κι αυτό το ξεχωριστό και μοναδικό προσωπικό της ύφος μπορεί να το διαπιστώσει ο αναγνώστης και σε άλλα της πονήματα. Γιατί η Γεωργία Ανδριώτου, παρόλο που δεν έχει εκδώσει μέχρι στιγμής πληθώρα βιβλίων, καθώς δίνει τον απαιτούμενο χρόνο στο πρώτο της για να ταξιδέψει, να διαβαστεί και να αγαπηθεί, εξακολουθεί να αρθρογραφεί, να δημιουργεί, να προετοιμάζει την επόμενή της εκδοτική κίνηση και να συμμετέχει με έργα της σε συλλογικές προσπάθειες. Πολύ πρόσφατα, μόλις λίγες εβδομάδες πριν, κυκλοφόρησε το ανθολόγιο της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου από τις εκδόσεις Reprographics, με τίτλο «Ανθολόγιο Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου 2023», στο οποίο η συγγραφέας φιλοξενείται με ένα ακόμα εξαίσιο και συγκινητικό διήγημά της και στο οποίο ο αναγνώστης μπορεί να αναγνωρίσει σ’ αυτό την προσωπική λογοτεχνική ταυτότητα της γράφουσας.

Μεγάλο επίτευγμα ομολογουμένως και της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τη συγγραφική της πορεία, η οποία, παρόλο που είναι στην αρχή της διαδρομής της ακόμα, είμαι βέβαιη ότι θα είναι λαμπρή και με τον καιρό περισσότερο αξιέπαινη.

Θέλω στο σημείο αυτό να διευκρινίσω ότι η Γεωργία Ανδριώτου πέρα από συγγραφέας είναι και ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου, του νεοσύστατου Σωματείου με έδρα την Καλλονή της Λέσβου, που ιδρύθηκε με σκοπό να υπηρετήσει τα γράμματα και να ενθαρρύνει τους δημιουργούς ή εν δυνάμει δημιουργούς, μικρούς και μεγάλους, ώστε να ποιούν άφοβα, απ’ όποιο μέρος του Αιγαίου κι αν βρίσκονται, κοινωνώντας το έργο τους παντού. Δεν είναι τυχαία η εκλογή της στο ΔΣ του Σωματείου. Η αγάπη και το πάθος της για προσφορά, για μεταλαμπάδευση, αλλά και αξιοποίηση των γνώσεών της, ακόμα και σ’ αυτόν τον νέο για όλους μας λογοτεχνικό χώρο, αναγνωρίστηκαν από την πρώτη στιγμή της υποψηφιότητάς της σ’ αυτήν την άκρως υπεύθυνη θέση, την οποία και τιμά έμπρακτα με την αξία της ήδη από τον Μάρτιο του 2023.

Ας επιστρέψουμε όμως στο βιβλίο της για το οποίο γίνεται λόγος. Πραγματικά, δε μπορώ να μην εστιάσω την προσοχή μου στο υπέροχο εξώφυλλό του και στη δύναμη των χρωμάτων που ακτινοβολεί το σχέδιό που φιλοξενείται σ’ αυτό, καθώς διεγείρει αναπόφευκτα το ενδιαφέρον του αναγνώστη για ανάγνωση, ξυπνά την περιέργειά του, και του δημιουργεί ένα ανάμεικτο συναίσθημα, ακατανόητο στην αρχή, εύλογο όμως, όπως θα επιβεβαιωθεί στη συνέχεια, όταν θα συνταξιδέψει κι ο ίδιος με τα άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα συναισθήματα των ηρωίδων των ιστοριών που φιλοξενούνται στο βιβλίο.

Εννιά ιστορίες για την ακρίβεια. Εννιά διαφορετικές αυτοτελείς ιστορίες γυναικών, που τις συνδέει και ένα διαφορετικό χρώμα, το χρώμα που συμβολίζει την αύρα τους, το συναίσθημά τους, τις επιλογές και τη συμπεριφορά τους, με δυο λόγια την κοσμοθεωρία τους. Πώς όμως συμβαδίζουν εννιά τόσο διαφορετικές ιστορίες, πώς ακολουθούν μια κοινή διαδρομή, τη διαδρομή του συγκεκριμένου βιβλίου; Τι τις ενώνει, αν τελικά τις ενώνει κάτι; Μα και βέβαια τις ενώνει. Η ζωή. Γιατί η ζωή δεν είναι ποτέ μαύρη ή άσπρη, ούτε κόκκινη, ούτε κίτρινη, ούτε πράσινη, ούτε μπλε. Είναι πολύχρωμη, όπως ακριβώς και τα συναισθήματα του ανθρώπου, όπως ακριβώς κι οι διαθέσεις του, οι αντανακλάσεις των ενεργειών ή της απραξίας του στις ζωές των άλλων ανθρώπων, στις διαθέσεις και συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων και ούτω καθεξής. Έξυπνα λοιπόν η συγγραφέας κοινωνεί το βιβλίο της στο κοινό, αφού, σμιλεύοντας τόσο όμορφα και ρεαλιστικά τους χαρακτήρες των ιστοριών της, μετατρέπει το δικό της πνευματικό έργο σε έργο όλων. Κι όλοι βλέπουν μέσα από τις ιστορίες αυτές κομμάτια του εαυτού τους, λες και γι’ αυτούς γράφηκαν οι ιστορίες του βιβλίου, σ’ αυτούς αφιερώνονται, αυτούς καθρεφτίζουν. Κι είναι γεγονός. Όλοι μας μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας μέσα στις ιστορίες του βιβλίου. Γιατί είναι ιστορίες ανθρώπινες, καθημερινές, ρεαλιστικές, οικείες. Είναι οι δικές μας ιστορίες μας, που άλλοτε μας γεμίζουν με χρώματα φωτεινά και μας χαροποιούν, ενώ άλλοτε μας σκουραίνουν με τη μουντάδα τους και τελικά μας θλίβουν.

Αξίζει επομένως η αναφορά στο βιβλίο αυτό, όπως επίσης αξίζει και η ανάγνωσή του. Μια απλή, κατανοητή, ευκολοδιάβαστη γραφή, με πολλές ζωντανές και ρεαλιστικές εικόνες, βοηθούν τον αναγνώστη να το προσεγγίσει ακόμα ευκολότερα, να μεταφερθεί κατευθείαν στον κόσμο των ιστοριών που μας διηγείται η συγγραφέας, να αποκτήσει με έναν φυσικό και αβίαστο τρόπο την αίσθηση ότι ζει κι ο ίδιος μέσα στις ιστορίες αυτές, αλλά και να λάβει με επιτυχία όλα τα μηνύματα που έμμεσα ή άμεσα περνά η συγγραφέας ως μετέπειτα τροφή για σκέψη στους αποδέκτες της.

Γεωργία Ανδριώτου, καλοτάξιδο το βιβλίο σου κι εύχομαι μέσα απ’ την καρδιά μου να αγαπηθεί και να εμπνεύσει.

Με το καλό και σε πολλά επόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου