Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η διαχειρίστρια της λογοτεχνικής σελίδας texnesonline.gr, Στέλλα Πετρίδου!
Ερωτηματολόγιο για Αναγνώστες και Κριτικούς βιβλίων
Από ποιες πηγές μαθαίνεις για τα βιβλία που σου αρέσουν;
Παλαιότερα μάθαινα ανατρέχοντας η ίδια στο διαδίκτυο. Πλέον, μαθαίνω από τους ίδιους τους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι μου στέλνουν ενημερωτικά δελτία τύπου στο μέιλ του περιοδικού που διαχειρίζομαι, το www.texnesonline.gr
Η συνεχόμενη διαφήμιση ενός βιβλίου σε πείθει να το αγοράσεις ή πιστεύεις πως «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός»;
Η συνεχόμενη διαφήμιση βοηθά στην περαιτέρω προώθηση ενός βιβλίου, πολύ απλά γιατί το κάνει γνωστό σε περισσότερους αναγνώστες. Για το λόγο αυτό και πιστεύω ότι είναι θεμιτή ως διαδικασία. Δυστυχώς όμως, δε διαφημίζονται όλα τα βιβλία που κυκλοφορούν στην αγορά και αυτό βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα κάποια βιβλία που αξίζουν πραγματικά να διαβαστούν στην ουσία να μην έχουν την επιθυμητή εμπορική επιτυχία, διότι δεν έτυχε κανείς να μιλήσει γι’ αυτά. Φυσικά και ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που εμένα προσωπικά θα με ωθήσουν στο να διαβάσω ένα βιβλίο, όπως είναι για παράδειγμα το περιληπτικό σημείωμα που υπάρχει στο οπισθόφυλλό του, η θεματολογία του, το προσωπικό ύφος του συγγραφέα, αν έχει τύχει να διαβάσω κάποιο άλλο έργο του στο παρελθόν κ.α.
Ξεκινάς την ανάγνωση ενός βιβλίου : α) Μονάχα σε ό,τι σου προτείνουν, β)Κατόπιν επιλογής σου γ)Με γνώμονα και τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις.
Πριν την ενασχόλησή μου με το περιοδικό, η αλήθεια είναι πως διάβαζα μόνο όποιο βιβλίο μου άρεσε και όποιο μου κέντριζε ιδιαίτερα την προσοχή, παλιότερο ή νεώτερο. Πλέον, διαβάζω αρκετά καινούρια βιβλία συγγραφέων των εκδοτικών οίκων με τους οποίους συνεργάζεται το περιοδικό, τα οποία μου προτείνουν μεν οι ίδιοι οι εκδοτικοί οίκοι, αλλά με γνώμονα του τι ενδιαφέρει εμένα να διαβάσω. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό ο αναγνώστης να απολαμβάνει το ταξίδι της ανάγνωσης και να μην το θεωρεί αγγαρεία και υποχρέωση. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να μην προβεί καν στη διαδικασία αυτή, γιατί αναπόφευκτα, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα μισήσει και τα βιβλία, αλλά και το διάβασμα γενικότερα.
Προτιμάς για τις αγορές σου τα μεγάλα, κεντρικά βιβλιοπωλεία ή το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου και γιατί;
Λόγω του ότι ζω σε επαρχία, δεν είναι εύκολη η μετάβαση μου σε μεγάλα και κεντρικά βιβλιοπωλεία. Επιλέγω γι’ αυτό το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου και μερικές φορές, για πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις βιβλίων, τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.
Τι σε κερδίζει κατά σειρά σε ένα βιβλίο; Η υπόθεση, ο συγγραφέας, το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο, ο εκδοτικός οίκος που το κυκλοφορεί, ο τίτλος, το είδος του ή η τιμή του;
Αρχικά, το είδος του βιβλίου και η υπόθεσή του. Έπειτα, ο τίτλος του, το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλό του, εννοείται η τιμή του στη συνέχεια και στο τέλος, ο συγγραφέας και ο εκδοτικός οίκος.
Γιατί διαβάζεις;
Γιατί ξεφεύγω από τη ρουτίνα της καθημερινότητάς μου και γιατί απελευθερώνομαι από τα δεσμά της πραγματικότητας που αναπόφευκτα με ορίζει ως εξαρτημένο μέλος μιας οργανωμένης κοινωνίας.
Ποιο είδος λογοτεχνικού βιβλίου προτιμάς;
Ποίηση και κοινωνικό μυθιστόρημα. Ίσως, γιατί είναι και τα είδη στα οποία εκτός από αναγνώστης αφιερώνομαι προσωπικά η ίδια και ως δημιουργός.
Σε κουράζουν τα πολυσέλιδα βιβλία; Ποιον αριθμό σελίδων θεωρείς ως ιδανικό;
Αν το βιβλίο έχει έξυπνη πλοκή και ενδιαφέρουσα υπόθεση, οπωσδήποτε θα ήθελα να είναι πολυσέλιδο για να το απολαύσω όσο γίνεται περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρώ ιδανικό τον αριθμό των 500 σελίδων και άνω.
Το ιδανικό μέρος και ώρα για ανάγνωση;
Το απόγευμα στη βεράντα του σπιτιού μου, συντροφιά με μια ζεστή κούπα καφέ.
Τι περισσότερο ή λιγότερο πιστεύεις πως έχει μια ταινία που είναι βασισμένη σε βιβλίο;
Μια ταινία υπερτερεί του βιβλίου ως προς την εικόνα. Φυσικό κι επόμενο είναι πως κεντρίζουν περισσότερο τον θεατή τα χρώματα της οθόνης, η συνοδεία της μουσικής, οι παύσεις εκεί που απαιτούνται και οι ερμηνείες των ηθοποιών που υποδύονται τους ήρωες του βιβλίου. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ πως στο περιγραφικό κομμάτι της ιστορίας το βιβλίο υπερτερεί πάντοτε της ταινίας, καθώς, είτε λόγω πίεσης χρόνου, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, όπως το οικονομικό κόστος, οι πρακτικές αδυναμίες της ακριβούς απόδοσης των πολύ λεπτομερών περιγραφών του βιβλίου κτλ δε μπορούν όλα να μεταφερθούν στην οθόνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου