Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Βιβλιοκριτική για τη νουβέλα "Οι αποκλεισμένοι" του Γιάννη Μαυρογιαννάκη | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Συγγραφέας: Γιάννης Μαυρογιαννάκης
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 92
Εκδόσεις: Συμπαντικές Διαδρομές


Φαίνεται πως η ζωή καμιά φορά παίζει περίεργα παιχνίδια στον άνθρωπο, που δύσκολα μπορούν να αποφθεχθούν. Κι όσο κι αν η φαινομενική πραγματικότητα επιχειρεί συχνά να δώσει τη δική της εξήγηση για την παρουσία τους στο προσκήνιο, για τα πρόσωπα που επηρεάστηκαν απ’ αυτά, για τα παράξενα γεγονότα που προέκυψαν εξαιτίας τους, για τις καταστάσεις που με τη βία επιβλήθηκαν και για συμπεριφορές που απρόβλεπτα εκδηλώθηκαν ως τραγική συνέπεια της στιγμής και δε συνάδουν σε καμία περίπτωση με τη λογική, η συναισθηματική ώθηση είναι εκείνη που σπρώχνει επίμονα το βήμα της διερεύνησης παραπέρα, ώστε να γκρεμιστεί άμεσα το φράγμα της πλάνης που εμποδίζει την αλήθεια να στεριώσει στη σκέψη κι επιτρέπει ξεδιάντροπα στο ψέμα να την αποπροσανατολίζει και να επιφέρει ψυχική ταραχή και απέραντη θλίψη.

Ο συγγραφέας Γιάννης Μαυρογιαννάκης στην πρώτη του επίσημη συγγραφική προσπάθεια εμπνέεται από ένα τέτοιο παιχνίδι της μοίρας, και επιχειρεί να το αναπτύξει δημιουργώντας εκ νέου μια φανταστική ιστορία στην οποία πρωταγωνιστούν ο θάνατος, ο τρόμος, το μυστήριο και ο έρωτας. Το βιβλίο του έχει τίτλο «Οι αποκλεισμένοι», και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές».

Συγκεκριμένα η ιστορία του έχει ως εξής:

Μια αναπάντεχη αυτοκτονία έρχεται να ταράξει την ψυχική ισορροπία της Βικτώριας, της κεντρικής ηρωίδας αυτού του βιβλίου. Πρόκειται για την αυτοκτονία του ίδιου της του αδερφού, την οποία παρόλ’ αυτά αδυνατεί να αποδεχτεί ως γεγονός και για το λόγο αυτό αποφασίζει να ερευνήσει τα κενά που προκύπτουν από τον ανεξήγητο θάνατό του. Η απόφασή της βρίσκει απαραίτητους συμμάχους της τους δύο φίλους της, την Έλλη και τον Νέστορα. Οι τρεις τους ταξιδεύουν άμεσα για το χωριό στο οποίο εντοπίστηκε το πτώμα του άτυχου αδερφού. Η άφιξή τους εκεί θα σημάνει και την έναρξη της δικής τους περιπέτειας. Μια σειρά από θάνατοι θα ακολουθήσουν την μοίρα του νεκρού αδερφού, ενώ παράλληλοι γρίφοι αυτών θα μεγεθύνουν τον τρόμο των ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή της σωματικής τους ακεραιότητας.

Ποιοι ευθύνονται τελικά για τις αυτοκτονίες που ακολουθούν η μία μετά την άλλη;

Πρόκειται όντως για αυτοκτονίες ή σκοτεινές δυνάμεις κρύβονται πίσω απ’ αυτές;

Υπάρχει σωτηρία για εκείνους τους οποίους καλεί κοντά του ο θάνατος;

Θα καταφέρουν οι τρεις φίλοι να βρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν ή θα τους προλάβει και η δική τους τραγική μοίρα;

Μία ολιγοσέλιδη νουβέλα μυστηρίου, θρίλερ και τρόμου που κινείται στη σφαίρα του φανταστικού, με έντονους διαλόγους, έξυπνη πλοκή και αρκετή αγωνία που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος της αφήγησης. Τα μηνύματα που σαφώς εντοπίζονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου έχουν να κάνουν με τη δύναμη της αγάπης, που ενώνει τους ανθρώπους και στη χαρά, αλλά και στη λύπη, με τις συνέπειες της αποδοκιμασίας και της υποτίμησης, που αρκετές φορές οδηγούν από τη μια στιγμή στην άλλη σε πράξεις φθόνου και εκδίκησης, με την αγωνία και την υποχώρηση μπρος στο φόβο του θανάτου και με την εμπιστοσύνη που πολλές φορές οδηγεί στην προδοσία.

Για τους λάτρεις αυτού του είδους και όχι μόνο, η πρώτη συγγραφική απόπειρα του Γιάννη Μαυρογιαννάκη προσφέρεται ως μια σύντομη φυγή από την πραγματικότητα με κατεύθυνση έναν άλλο κόσμο, αυτόν που διεγείρει το συναίσθημα και ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Βικτώρια δεν πείθεται πως ο θάνατος του αδελφού της προήλθε από αυτοκτονία. Γι’ αυτό και ταξιδεύει μαζί με τους δύο φίλους της, στο απομακρυσμένο χωριό όπου βρέθηκε νεκρός, ώστε να ανακαλύψει την αλήθεια. Τα πράγματα όμως δεν πάνε όπως περίμενε. Όταν μια βαριά κακοκαιρία τους αναγκάζει να αποκλειστούν εκεί καταλαβαίνουν ότι το χωριό είναι στοιχειωμένο αλλά και ότι οι άνθρωποι κρύβουν περίεργα μυστικά. Όμως θα είναι πλέον αργά για να φύγουν.
Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Ο τρόμος είναι μονόδρομος.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα, Γιάννη Μαυρογιαννάκη:

Ο συγγραφέας του βιβλίου ονομάζεται Γιάννης Μαυρογιαννάκης. Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι 19 ετών. Το 2019 τελείωσε το λύκειο και είναι στο δεύτερο και τελευταίο έτος σε ιδιωτικό ΙΕΚ σε σχολή μαγειρικής. Έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με θεατρικές παραστάσεις και γενικά τον ενδιαφέρουν ότι έχει σχέση με την τέχνη. Από το δημοτικό ξεκίνησε να γράφει για προσωπική ευχαρίστηση παραμύθια, αργότερα σενάρια και στη συνέχεια βιβλία. Το συγκεκριμένο βιβλίο «Οι αποκλεισμένοι» είναι το πρώτο ολοκληρωμένο που έγραψε. Στο μέλλον, και αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του, θα μετακομίσει στην Αθήνα, όπου θα βγάλει και τη δραματική σχολή. Ένα όνειρο από πολύ μικρή ηλικία που ποτέ δεν ξέχασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου